Ако вашето дете е ново в училище


Ако вашето дете е ново в училище
Снимка: iStock/Guliver

Понякога се налага детето да смени училището или детската градина. Това не е лека задача от психологическа гледна точка, тъй като всяка промяна предизвиква тревога, първо у родителите, а после и у детето, и това е напълно нормално.

Това, което е много важно да чува, чувства и вижда детето в очите на родителя (както и на партньора) е: "Аз вярвам в теб! Ако имаш нужда от помощ, аз съм до теб и зная, че ти ще се справиш!”

Трябва да се помни, че:

Не съществуват идеални системи. Само трудностите (които са по силите на детето, му дават опита на победата и чувството за сила.

Шестиците по всички предмети не е нещо задължително. Много от това, което сме учили в училище не ни е потрябвало в живота.

Училището не трябва да е всичко в живота на детето. То е само част от него.

Детето, което не е убедено в любовта на родителите си, започва да се фиксира върху „успешността” – по заобиколен пък се опитва да заслужи внимание. Това води до излишно напрежение, неврози и психосоматични заболявания.

Всичко, което е недоизказано, не преживяно у дома, ще се отразява в училищния живот.

Учителите не са отговорни за душата на детето.

Много е важно, когато се преминава към нещо ново да се извърши ритуал. Затваряйки една врата,ние отваряме друга. Може да направите събиране със старите съученици, да си направите снимки. Поддържайте контакти в социалните мрежи и дори купете малък подарък. Ако детето си тръгва от старото училище заради конфликт, отново трябва да се отбележи края.

В новото училище….

Добре е да се разходите заедно из новото училище, да се усети атмосферата, да се постои в кабинета, да се разгледат децата… При срещата с директора или класния трябва да разкажете защо сте взели решение да смените училището, да споделите за особеностите на детето, неговите силни страни и вашите очаквания, пише psychologies.ru.

Да подготвим детето

Където и да отидем ние пренасяме и самите себе си, с всичките ни плюсове и минуси. Психологът Светлана Ройз предлага на децата игра-размишление, наречена „бодли и магнити”. Магнитите са качествата, които привличат хората към нас. Напр., остроумието ни, добротата, надеждността ни. Но бодлите ни може да причиняват болка и да отблъснат приятелите. Напр., нашата избухливост, обидчиводст, ненадеждността. Децата сами отбелязват няколко бодли и задължително – два пъти повече магнитчета. ”Бодлите” са това, от което може да са възникнали конфликти и неразбиране в старото училище. Това, заради което детето е казвало: „Не искат да си играят с мен.” Ако напр., с фамилията на детето се правят дразнещи сравнения, сами измислете заедно с него, весели варианти. Така го ваксинираме срещу обидчивостта.

Какво помага за по-бързата адаптация

- приветливостта;

- умението да се запознаваш;

- прилежността;

- добрата осанка;

- различните интереси.

Важно е:

Да не очакваш да те приемат веднага в компанията. Класът също има нужда от време за адаптация.

Да наблюдаваш и научиш правилата и „законите” на новия клас.

Вглеждайте се в новите си съученици и откликвайте на покана за контакт.

Не търсете и купувайте вниманието с подаръци.

Не разказвайте колко хубаво е било в старото училище.

Не се хвалете и не лъжете за себе си, не клюкарствайте.

Ако в класа има групи и лидери, които започват да ви дърпат към тях, заявете: „Сега всички са ми интересни и важни”.

Не изневерявайте на себе си и не се съгласявайте с неща, които смятате за неправилни.

Задавайте въпроси и търсете съвет само от онези, на които имате доверие.

Не привличай насила вниманието към себе си.

Ако ти стане тежко и самотно, представи си, че се опираш на родителите, приятелите, на които имаш доверие, като на стена.

Всяка промяна, нов опит, контакти с нови хора правят нас и децата ни по-силни, мъдри и зрели. Не забравяйте това!

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама