Батковците и каките с по-високо IQ


Батковците и каките с по-високо IQ
Снимка: iStock/Guliver

Немски изследователи изяснили, че често най-голямото дете в семейството има най-висок показател на IQ. При това при всяко следващо дете интелектуалният коефициент бил по-нисък от този на по-големите му братя и сестри, става ясно от статия в сп. PNAS.

В същото време учените не са установили различия в личностите на първите деца и техните братя и сестри, което ев разрез с хипотезата, че по-малките деца се явяват веселяци и екстраверти.

До подобни изводи учените стигнали, като изучавали резултатите от три различни изследвания, в които взели участие повече от 20 000 души.

Според изследователите разликата в интелекта се обяснява не с биологични фактори, а с психологията на възпитанието. В повечето случай по-малките деца получават повече свобода да се занимават с това, което искат. В същото време по-голямото дете е обект на по-строг контрол и го карат повече да учи, за да постигне успех.

Освен това изследователите смятат, че установените закономерности се обясняват още и с недостатъчното внимание от страна на родителите – в началото те отделят повече внимание на първото дете, а по-късно се "разкъсват" между децата, в резултат на което по-големите не получават пълноценна грижа.

И все пак учените са на мнение, че по-малките братя и сестри не бива да преживяват по този повод – разликите в нивото на IQ са едва няколко бала, а шансовете баткото или каката да са по-умни от тях са 6 към 10.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама