БГ мами: Да отглеждаш дете в малък град


БГ мами: Да отглеждаш дете в малък град

Казват, че да родиш дете е лесната част, но много по-трудно е да го отгледаш и възпиташ да бъде добър и щастлив човек. Още от първия дъх на рожбата си всяка майка иска само най-доброто за нея, затова сме готови на всякакви жертви. Безсънните нощи, тревогите от рода "Сега пък защо плаче?", "Дали се справям добре?", жонглирането с куп задачки са само малка част от нещата, които преживява една майка заради детето си.

За да може детето им да има по-добър живот и повече възможности, много семейства напускат родните си места и отиват в по-големите градове. Но има и такива, които са избрали да останат и да отглеждат детето си в по-малко градче. Да, може да нямат мол и кино, но пък се радват на други предимства, сред които сигурност и спокойствие.

Ние от iWoman попитахме няколко майки за решението им да бъдат мами в малки градове, за предимствата и недостатъците да отглеждаш дете на място, където всеки познава всеки.

Мартина Стоева, Елия, 7 години, и близнаците Георги и Борис, 2 години, от Радомир

Какви са предимствата и недостатъците да отглеждаш дете в малък град?

Когато трябваше да избера къде да отглеждам децата си, не съм се затруднила и за миг. Аз съм от хората, които вярват, че има смисъл да се прибереш в родния град. Нашият - Радомир, е малък град, но се намира близо до София, а това ни дава възможност за кино, театри, МОЛ-ове, зоологическа градина (достижими за около 20 минути), без да живеем в блъсканицата, шума и задръстванията на големия град. За жалост ни липсват работни места и адекватно заплащане. В детските градини се влиза без чакане, класиране, подкупване и нерви; родители и учители се познават, имаме пряка и топла комуникация. Липсват обаче разнообразните занимания на големия град - като различни спортове например. В малкия град познаваш учителите на детето си преди то да стане първолак. Имаш пряко наблюдение върху средата му.

Какво би ти се искало да се подобри по отношение на децата в твоя град?

Да отглеждаш децата си в малък град е въпрос на избор, от който аз вече седем години съм доволна. Би било прекрасно, ако имахме по-добра инфраструктура, по-високи заплати, повече и по-квалифицирани извън училищни центрове за спорт на децата. Разбира се, всичко това е постижимо, като майка се надявам да бъде случено не само в нашия, а във всички малки градове, за да има и малки и големи деца там.

Павлина Николаева, Виктор, 2 години и 3 месеца, от Тополовград

Какви са предимствата и недостатъците да отглеждаш дете в малък град?

Предимствата на малкия град са чистият въздух, доста по-тихо е от големия град, няма трафици и задръствания . Детето тича на воля, пеперудки, светулки, гора. Пълна идилия, но...

Недостатъците: стеснен кръгозор, липса на медицински лица (адекватно лечение), скука и еднообразие...

Какво би ти се искало да се подобри по отношение на децата в твоя град?

Образованието като за начало. Подобряване на физическото възпитание на децата, да имат избор да спортуват, било то футбол, плуване, тенис. Липсата на възможност да превърнат това хоби в страст, с която да запълват дните си.

Руслана Рачева, Николай, 3 години и 9 месеца, от Павел Баня

Какви са предимствата и недостатъците да отглеждаш дете в малък град?

Чудя се какви недостатъци може да има!? Живеехме в Северен Лондон известно време - толкова много движение, шум, това прикачване от метрото на автобуса (и евентуално, ако в автобуса местата за различните видове колички са заети, се чака следващият, който може да е след 1 минута, но може и да е след 20), големите разстояния, на мен в никакъв случай не ми беше удобно.

Сега се сетих за един случай. Запознахме се с едно дете в парка (говоря за Павел Баня, от където съм родом и където в момента живеем), излизахме често заедно. Въпросното дете беше по-голямо от моя син и му позволяваха да идва с нас в парка, аз да съм му придружителят. Един ден го поканихме на гости. Видя, че имаме много животни и искаше да ги разгледа всичките, като стигнахме до кокошките и петлите той ми зададе въпроса: "Това по-голямото ли е петел? Досега на живо не съм виждал!". Не съм очаквала да е толкова изненадан и си мислех, че това да се казва на телето - кравче, е от типа митове, не ми звучеше достоверно, но ми се случи и на мен! Не искам да кажа нищо лошо с този случай, още по-малко да обидя това прекрасно дете!!! Но роднините му нямат животни, така че, това е относително.

И все пак, ако може да го считаме за недостатък - липсата на определени марки храни, различните видове памперси, биберони за шишета/залъгалки (ежедневните неща, които са необходими през този период). 

Относно предимствата - по-къси разстояния, повече време за срещи и игри, спокойствието, говоря за него отстрана на шума - лягаш си и не чуваш постоянното движение на МПС-тата или поклащането на жилището от вибрациите на това движение. 

Какво би ти се искало да се подобри по отношение на децата в твоя град?

Нека първо се стимулира по-високата раждаемост! Като се започне с повишаване сумата на еднократната помощ, която всяка майка получава след като роди. Защо не се направят по-чести конкурсните мероприятия, независимо на каква тематика, за да може да се развива мисловната дейност и общуването (не само чрез телефоните).

Децата трябва да имат повече извънкласни дейности, съответно те да са обсъдени както с родителите, така и с децата, за да ходят с желание, а не на сила, да им е забавно и свързано с повече игри. Времето, в което живеем, е време на технологиите - телефони, таблети, компютри и да не забравяме социалните мрежи и виртуалните игри.

Таня Найденова, Даниел, 1 година и 8 месеца, от Добрич, но живее в Ботевград

Предимствата и недостатъците да отглеждаш дете в малък град?

Решихме да се преместим в малък град, за да имаме повече време с малкия ни син и той да расте в по-спокойна среда от тази, която предлага София. Тук мога да го пускам да играе в центъра и по площадките, без той да се притеснява от "състезатели" на пътя, без да се стресира от множеството излишни шумове и да формира приятелства, които да не бъдат ограничавани от разстоянието между кварталите. Разбира се, недостатъци има и те са свързани с ограниченията, които има малкият град - спортовете, който може да тренира, са далеч по-малко, както и разнообразието на забавленията. Случвало се е понякога за елементарни нужди (като например памперси за плаж) да се налага да ходим до София, вместо да отидем до най-близкия магазин. Всяко предимство крие своите рискове.

Какво би ти се искало да се подобри по отношение на децата в твоя град?

Бих искала да бъдат изградени повече спортни центрове, да се осигурят повече възможности за развитие на децата (като например въвеждането в детските градини на "Монтесори" методите), както и да бъдат осигурени удобства за майките с колички. Не е нормално едно отиване до пощата да налага включването на още един член от семейството, обикновено таткото, който да носи количката по стълбите.

 

А какви са най-големите лъжи за бременността на БГ мами-те - прочетете тук!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама