Българи разказват как живеят в страни с коронавирус


Българи разказват как живеят в страни с коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Ситуацията с коронавируса в България продължава да се усложнява, предвид нарастване броя на заболелите през последната седмица. Дали липсата на дисциплина е фактор за това, или причината е друга, засега не става ясно. Нашите колегите от Actualno.com разговаряха с българи, живеещи в различни части на света. Те ни разказаха за ситуацията при тях и как държавата се справя с мерките за ограничаване на заразата. Обясниха ни как минава един техен ден в условията на извънредно положение.

Диана Йенсен живее в Дания повече от 10 години. Семейна е и има 2 деца - момченца, едното от които е с диагноза аутизъм. Тя казва, че в момента при тях се тестват само критично болни и хора в рисковите групи. Гражданите спазват необходимото отстояние един от друг. Някои си стоят вкъщи, но не всички. Ето какво сподели Диана: "Ние излизаме само да пазаруваме. Иначе излизаме само на двора. Някои обвиняват други, че не спазват правилата. Трети пък се оплакват, че не могат да си живеят живота. Има и такива, които се страхуват да не загубят работата си. Някои са паникьосани, а други напълно вярват, че всички хора ще умрат.

Магазините са разграбени още първата вечер от обявените 14 дни карантина. Някои се опитаха да продават дезинфектанти и маски на високи цени (частни фирми), но иначе засега няма спекула. Нищо не е забранено на хората, но се препоръчва да не се събират повече от 500 души и да се избягва излишното излизане. Ограничен е достъпът до болници и старчески домове. Много спортни събития и концерти са отменени. Датчаните, по принцип, не се бунтуват и не роптаят, защото няма срещу какво. Каквито и мерки да се взимат сега, мнозинството си мисли, че отдавна трябваше да ги предприемат. Бизнесът се оплаква, съвсем основателно, защото много фирми са застрашени от фалит. Но пък правителството прие някои закони, които да подкрепят икономиката и да спестят уволнението на много работници.

Така че недоволството е в границите на нормалното. Учениците се обучават дистанционно. В Дания големият проблем е, че много баби и дядовци още работят и затова няма кой да гледа децата. Един мой ден минава много различно. Аз имам собствена фирма и това означава много задачи ежедневно. И не е лесно с 2 деца. Особено малкият ми син - всеки път, когато говоря по телефона крещи нарочно, не съм сигурна защо. Но се справяме. Трудно е обаче да занимаваш децата с нещо смислено и същевременно да работиш. Властите затвориха границата и се препоръчва на хора от рисковите групи са се изолират вкъщи".

Благовест Георгиев живее във Франция повече от 17 години. Той е музикант - свири на китара и пътува заедно с оркестъра, за да изнася концерти. Освен това, има и курсисти, които обучава. По думите му, там над 300 души са в реанимация заради влошаване на състоянието им от коронавирус инфекция. Благовест споделя, че голяма част от хората са притеснени, но има доста интензивно движение по улиците. Ето какво разказа той: "Не всички спазват наложените мерки за сигурност. Всички училища, университети, градини, ресторанти, както и всички магазини са затворени до второ нареждане. Единствено аптеки, бензиностанции, банки и хранителни магазини остават отворени. Забранени са всички събирания на повече от 100 души.

Избори за кметове на общините все пак се проведоха. Избирателната активност беше около 43%, според последните данни. Емануел Макрон в няколко изказвания покани всички да отидат да гласуват. Информацията, която получаваме за вируса, е доста противоречива. Но последните взети мерки са приветствани от французите. Спекулираше се с продажбата на маски и антибактериален гел, но чрез закон се прие регулация на цените. Онлайн обучението е предвидено чрез интернет платформи за училища и университети, които ще останат затворени до 27.04.20 г. Има струпвания в магазините на определен процент от хората, както и в България. Закупуват се огромни количества от хранителни продукти и консумативи. Вече сме в принудителна ваканция.

Засега дните ни протичат съвсем нормално, без паника и голямо притеснение. Но въпреки всичко се стараем да ограничаваме максимално контактите и излишните излизания. Всички мои концерти бяха отменени, както във Франция, така и в Италия, където бях поканен на китарен фестивал от 16.04.20 г. до 20.04.20 г. за концерт и майсторски клас. Властите се опитват максимално да ограничат всяването на паника сред населението. Но и направиха всичко възможно да забавят забраните, за да може да се проведат изборите, които биха могли да бъдат анулирани поради редица искания на партийните лидери от края на изборния ден".

ПРОЧЕТЕ ТУК КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В ДРУГИ СТРАНИ!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама