Българите най-убедени в Европа, че жената трябва да е домакиня


Българите най-убедени в Европа, че жената трябва да е домакиня
Снимка: iStock/Guliver

Българите са на първо място в Европа по споделяне на мнението, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството. Цели 81% от хората у нас смятат именно това - че жената основно трябва да бъде домакиня.

В другия край на класацията са шведите, от които едва 11% са съгласни с това виждане. Това сочи ново проучване на "Евробарометър" за половото равенство в Европейския съюз.

Средният европейски показател по въпроса е 44% в полза на твърдението и 54% против.Страната ни оглавява европейската класация и по патриархално възприятие на ролята на мъжете - отново 81% от българите смятат, че най-важната задача на мъжа е да печели пари. Отново, най-малко това мнение споделят Скандинавските държави - Швеция и Дания.България е на първо място и по друг предразсъдък за мъжете - че не е приемливо те да плачат. От цяла Европа именно българите най-малко признават правото на мъжете да са слаби и да плачат - едва 62% при средноевропейските 88% и 99% при лидера в класацията Швеция.България попада в непрестижния топ 5 на държавите, които са против мъжете да ползват отпуск по бащинство след раждането на дете. Голяма част от гражданите на Унгария (56%), Чехия (58%), Румъния и Словакия (62%), Хърватия (66%) и България (68%) не одобряват мъжете да взимат отпуск по бащинство. На противоположното мнение най-отчетливо са отново скандинавските страни - Швеция (96%), Финландия (95%) и Дания (93%).

Българите са и едни от най-убедените в Европа, че е по-вероятно жените да взимат решения, базирани на емоции. Най-много с това схващане са съгласни унгарците (87%), както и чехите, словаците, българите и латвийците (83%).Така според изнесените данни България е на първо място по полови стереотипи в ЕС, следвана от Унгария и Литва.

Противоположно на горните данни, голяма част от българите (64%) смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство. Същото е масовото мнение и за половото равенство в работната среда у нас – 67% от българите са отговорили положително на този въпрос.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама
Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама