Честит ден на детето :)


Честит ден на детето :)
Снимка: iStock/Guliver

Честит ден на детето, това, което и колкото е останало у нас. Разбира се преди всичко: да са ни живи и здрави децата, на всички смелчаги, безумно влюбени и непоправими оптимисти, които са се решили да родят дете в България.

И понеже всеки дава акъл и е модерно, като и да си еко и ретро ще си позволя да дам моите съвети за това как да прекарате един истински детски празник.

Изровете старите си играчки, опънете ластик на два стола, изкачете дърво, яжте джанки, прескочете ограда между два двора и вземете за излета филии с лютеница. Зарежете градския транспорт и яхнете скутери, колела и ролери.

За да бъде истински денят изключете телефона, а най-добре го оставете у дома. Вземете тебешири или листове за рисуване и легнете на тревата. Пейте на висок глас, играйте на прескочи-кобила. Натиснете звънците на някой блок и избягайте заедно. Пръскайте минувачите с водни пистолети. Изровете стар телефон с шайба и му обяснете как се борави с него (тук ви гарантирам едночасова почивка).

За по-амбициозните родители - уведомете детето, че в чест на празника спирате телевизията у вас и въвеждате контрол върху ползването на компютъра. Но за да се запази духа на празника, отложете пресконференцията за вечерта.

И така – спрете телевизора, всичко го има в интернет. Протестът ще е жесток и тогава ще се почувствате истинско дете, като си спомните как не са ви позволили да си купите електронен тетрис, но после сте осъзнали, че благодарение на това сте влезли във френската гимназия и именно затова сте толкова готин днес!

След няколко месеца без телевизор детето ви ще е влязло в музикалното с два инструмента, ще знае китайски, макар и на начално ниво и ще разхожда кучето само след 10 напомняния. От скука в зимните вечери ще реди пъзели, рисува като Леонардо или съчинява истории, пишейки на ръка, като през това време ще ви задава още повече въпроси, ще търси мнението ви и споделя с вас!

И няма какво да се лъжем, не забравяйте за строгостта и ограниченията (с мнение за шамарите, няма да си петня името), защото те са неизменна част от възпитанието. Така де – в този живот нищо не ни се поднася на тепсия и никой не ни дава всичко сега и веднага.

Но това за останалите дни. Днес бъдете дете с детето си. Глезете се заедно, тичайте, смейте се, споделяйте (с мярка, не е нужно да знае кога за първи път сте пушили трева), цапайте се, изяжте пет сладоледа!

Честит първи юни!

Автор: Евгения Гигова

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама