Децата, които не се възпитават с любов, стават възрастни, които не знаят как да обичат


Децата, които не се възпитават с любов, стават възрастни, които не знаят как да обичат
Снимка: iStock

Любовта е нещото, което ви вдъхновява да подобрите живота си и живота на хората около вас. Любовта е пряко свързана с такива понятия като радост, семейство, щастие, грижа... Любовта е това, което се опитваме да даваме и получаваме във взаимоотношения с други хора.

Независимо от това, за много хора любовта се превръща в болезнено и скръбно нещо, а опитите за намиране на любов във взаимоотношенията с другите водят само до влошаване на негативните преживявания. За съжаление, те не могат да преодолеят токсичния цикъл, в който просто се забиват.

Проблемите идват от детството

Децата напълно се доверяват на онези, които ги възпитават. В допълнение към задоволяването на основните нужди, те се нуждаят от човек за успешна зряла възраст, от когото ще вземат пример и който ще одобри действията им. Ако родителите дават всички тези неща напълно, детето развива адекватно самочувствие.

То ще почувства истинската любов на най-близките си хора. То ще разбере как изглежда любовта и ще търси това чувство през целия си житейски път. То ще живее, като се грижи за себе си, обича себе си и изгражда хармонични отношения с другите, тъй като ще има правилния пример, върху който ще може да се съсредоточи.

Но родителите, които не се отличават с емоционално здраве и стабилност, са в състояние да провокират развитието на твърде слабо и нестабилно чувство у детето си. То ще разбере, че вниманието, което получава, е пълно с болка, че емоционално студените му родители го карат да изпитва страх, тъга, негодувание или гняв.

Това може да доведе до факта, че в зряла възраст такъв човек няма да може да обича себе си, ще му бъде трудно да се довери и на другите. Той ще изпита много трудности при получаването на удовлетворение от връзките и намирането на смисъл в тях.

Няма да знае какво е здрава любов. В неговото разбиране това е нещо болезнено. И точно такава любов ще търси през всички години.

Как човек може да разбере, че има любов, уважение и разбиране, ако никога не е изпитвал това? Децата изграждат разбирането си за тези неща на примера на родителския модел. Ако бащата или майката редовно бият детето си, наричайки го любов, бебето започва да свързва болката с любовта. И именно такава любов към него в бъдеще се превръща в норма.

Запомнете едно: Любовта и болката не са синоним и за да превърнете любовта в нещо красиво, първо трябва да обичате себе си и да започнете да се грижите за себе си. Източникът на здравата любов е във вас.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама