Дневникът на една мама: Хранене на поискване или режим?


Дневникът на една мама: Хранене на поискване или режим?
Снимка: iStock/Guliver

Всяка млада майка е изправена пред редица важни решения, които трябва да вземе. Едно от тях в свързано с храненето. От личен опит ще ви кажа, че наистина няма как да последвате всички съвети, които ще получите (дори и да имате желание, което не е много сигурно). А те несъмнено ще са много – от педиатъра, от бабите, от приятелките, от майките в градинката…

Още от родилния дом на всички млади майки ни е "натъртено", че бебето трябва да яде на 3 часа, правейки и една 6-часова пауза през нощта. Дали обаче то ще е гладно точно в този момент, няма особено значение, защото то трябва да се нагоди към режима, а не вие към него. Както можете да се досетите и сами, това са пълни глупости. Майчината кърма е естествена храна и се обработва много бързо в стомахчето на бебето – обикновено за около два часа. И изненада – бебето отново е гладно! Заради това кърмените бебета може да се нуждаят да сучат по-често. И най-добре не слушайте безумните съвети да "залъгвате” с вода, защото това само ще доведе до намалена лактация.

Вместо да живеете с поглед, вперен в часовника, чакайки да минат 3 часа, по-добре съсредоточете вниманието си върху бебето, за да тълкувате неговите знаци. Бъдете спокойни, че режимът на хранене е нещо, което се гради с времето и от двете страни, а не се налага на сила. Така че, колкото по-бързо се примирите с факта, че "3 часа” могат да бъдат както 2, така и 4-5 часа, толкова по-спокойна ще бъдете и няма да се притеснявате излишно.

Постарайте се да постъпвате по същия начин и когато храните бебето си изкуствено. Независимо, че адаптираното мляко засища за доста по-дълъг период от време, важно е да не отнемате на детето си правото да бъде или не гладно след фиксирания час.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама