Добра идея ли е да подпомогнем семейния бюджет с кредит и кога?


Добра идея ли е да подпомогнем семейния бюджет с кредит и кога?
Снимка: AdobeStock

Преди да започнем да отговаряме на въпроса дали е добра идея да подпомогнеш семейния бюджет, теглейки кредити и в кои ситуации е удачно, отбелязваме защо е важно да създадеш семеен бюджет и ако все още нямаш - как бързо, лесно и ефективно да създадеш такъв.

Би трябвало всеки да знае, че наличието на бюджет е първата стъпка към финансово благополучие. Причината е, че когато знаеш къде отиват парите на семейството, по-лесно се справяте с разходите и не изпадате в неприятни финансови ситуации и дългове.

Източник изображение: AdobeStock

Как да създадеш семеен бюджет в 5 стъпки?

Независимо какъв е размерът на доходите на семейството ти, бюджет може да бъде направен и следван. Много хора смятат, че с ниски доходи е невъзможно да се създаде бюджет, който да се спазва. Напротив, именно за хората с малко средства е бюджетът е задължителен. Това се нарича - да живееш според възможностите си.

Създаването на бюджет не е сложно. Просто следвай тези 5 стъпки:

  1. Изчисли доходите на всички в домакинството
  2. Проследи разходите на всички, за да знаете за какво харчите парите си.
  3. Разпредели доходите по пера - за храна, за джобни, за дрехи, за сметки и т.н. Тук важно е целите да бъдат реалистични.
  4. В случай на несъотсветствие, коригирай разходите си, за да се впишете в бюджета.
  5. Ако имате възможност, заделяй пари за спестяване още при получаване на заплатите. Ако не, в случай, че нещо остане в края на месеца, нека то да бъде заделено за фонд за спешни случаи или почивка.

Спазването на бюджет обаче може да е трудна задача. Стриктното придържане към бюджета изисква финансова дисциплина и отговорност. Тези качества се развиват, така че дори на твоето семейство да му е трудно да влезе в границите на наличните и разпределени средства, с малко усилие, това може да се промени.

Кога е подходящо да изтеглим кредит за да подпомогнем семейния бюджет?

В този материал не говорим за ипотечни кредити, кредити за кола или други големи по размер заеми, от които почти всеки се възползва в един или друг етап от живота си. Тук говорим за по-малките по размер заеми, които биха могли да помогнат с покупка на услуга, стока или при извънредни разходи.

При неотложни разходи

Колкото и добре да е организиран един бюджет, не винаги е възможно да се предвиди всичко. В тези моменти, ако нямаш фонд за спешни нужди и не искаш да взимаш пари от приятели, решението е тегленето на заем.

Преди да изтеглиш кредит, прецени дали наистина не можеш да покриеш разхода с лични средства. Това със сигурност ще е най-изгодният вариант. Разбира се, ако не е възможно - кредитите не страшно или лошо нещо. Важното е да избереш правилния за своите нужди.

При промоционални условия

С цел привличане на клиенти, много компании предлагат кредити без лихва. Това е една от малкото промоции, от които си заслужава да се възползваш. По-често, тези заеми са т.нар. стокови кредити, с които можеш да купиш необходим или желан продукт на разсрочено плащане, без оскъпяване.

Да, този тип промоции си заслужават, защото няма да плащаш оскъпвянето, а в същото време ще можеш да купиш необходим уред, без да утежняваш бюджета с голям разход.

За инвестиция

Не става въпрос за инвестиция в стокови борси, злато, криптовалута или друго. Говорим за инвестиция в образование - било то твоето, на партньора ти или в това на децата ти. Курс по език, спорт, курс за допълнителна квалификация - всички тези причини са достатъчно основателни да изтеглиш кредит.

Този тип инвестиции могат да са доста скъпи, но за тях си заслужава да изтеглиш кредит, дори когато семейният бюджет не стига. Те ще допринесат за по-добро финансово бъдеще и повече възможности.

Непредвидените разходи преди заплата могат да се появят дори, когато бюджтеът ти е стриктно организиран и го спазваш. В тези ситуации, подходящо вариант и алтернатива на кредитите е именно кредитната карта.

С кредитна карта ще можеш да реагираш във всяка ситуация,а след това да модифицираш бюджета за следващия месец, за да можеш да върнеш задължението си, но и да се впишеш в плана си.

Разбира се, най-важното е да избереш правилна кредитна карта за нуждите си и тези на семейството ти.

Ако обикновено успяваш да се впишеш в бюджета, но искаш да се подготивш за непредвидените разходи и в същото време не искаш да натоварваш с излишни такси, спри се на кредитна карта без годишна такса за обслужване. Такава е Бяла Карта - международна кредитна карата лимит от 100 до 3000 лева, без такси за кандидатстване и издаване, без такси при плащане на ПОС, онлайн или при теглене на пари от банкомати в България и останалите страни от Европейския съюз. За нея кандидатстваш само веднъж, а при одобрение можеш да имаш пари винаги, когато имаш нужда да допълниш семейния бюджет.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама