Двойките, които дълго отлагат брака, по-често се разделят


Двойките, които дълго отлагат брака, по-често се разделят
Снимка: iStock/Guliver

Ново проучване установява, че колкото по-дълго една двойка съжителства, толкова по-малка е вероятността да сключи брак. Съвместният живот за дълъг период от време намалява вероятността двойката да остане заедно, както и шансовете да сключи брак.

Резултатите показват, че през втората или третата година от съвместния си живот в повечето случаи двойките или сключват брак или се разделят. Тези, които са живели заедно в продължение на 7 или повече години, са по-склонни да се разделят, отколкото да се оженят.

Професор Стив Маккей от Университета в Линкълн и Хари Бесон от "Marriage Foundation" достигат до извода, че двойки, които живеят заедно по-малко от година, шансовете да останат заедно през следващите 10 години са 75 процента, ако сключат брак и само 23 процента, ако не сключат. За двойки, които са живели заедно в продължение на осем-девет години, шансовете им да останат заедно през следващите 10 години, ако са сключили брак, са до 95 процента и 42 процента, ако не са женени.

ЦЕННИ СЪВЕТИ ОТ ДЪЛГО ЖЕНЕНИ ДВОЙКИ

Английската организация "Marriage Foundation" анализира данните от изследване на 25 000 възрастни британци, които между 1980 и 1990 г. са живели съвместно и резултатите от тяхното съжителство до 2000-та година.

Проучването показва, че независимо колко дълго двойките са били във връзка, 4 от 10 съжителстващи без брак са се разделили през 10-годишния период, след като са заживели заедно. Данните сочат, че колкото по-дълго двойката е живяла заедно, толкова повече вероятността да се ожени в бъдеще намалявала. 5 от 10 двойки, които са живели заедно до една година, са решили да се оженят, в сравнение с 3 от 10 двойки, които са живели заедно от десет години.

Повечето от тези двойки, които са се оженили, са били заедно 10 години по-късно. Една малка част от двойките, които не са сключили брак, са останали заедно 10 години по-късно.

Изследването показва, че колкото и привлекателно да е на пръв поглед съжителството без брак шансовете за дълготрайно посвещение са три пъти по-малки, а след 3-та година от съжителството те още повече намаляват.

С цел да помогне на двойките в пътя им към изграждане на успешен брак за десета година, от 7 до 14 февруари, у нас ще се проведе Седмицата на брака. Тя е част от международната Седмица на брака, която се провежда в над 25 страни по света по същото време. Разнообразни събития, изненади, конкурс и предизвикателства очакват настоящите и бъдещи двойки от 7 до 14 февруари у нас. Повече информация за инициативата може да се намери на: brak.bg и fb.com/brak.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама