Дървета-мартеници ще красят десетки градове по света


Дървета-мартеници ще красят десетки градове по света

Десетки градове по света утре, 1 март, ще осъмнат с бяло-червено дръвче, символ на българската традиция. Защото българската идентичност е един от силно обединяващите ни елементи, където и да се намираме.

За трети пореден път тази година "Проект Мартеница" отправя отново първомартенското си предизвикателство към българите по света и у нас - да превърнем древната традиция на мартениците в световна емблема на българското, да създадем положителен образ на България, българската култура и българските общности чрез популяризиране на празника Първи Март.

Фондация "Идентичност за България" отново подкрепя световния проект "Мартеница". Активизирайки на 1 март своите посланици по целия свят, фондацията иска да допринесе за успешната реализация на тазгодишното Международнo Предизвикателство - да бъде украсено по едно дръвче във всяко кътче на света, където има българи, които да покажат първомартенската традиция и емоция. Този проект е иницииран от българска общност в Австралия преди няколко години.

За Баба Марта през 2012-та година дървета-мартеници украсиха площади и паркове в Австралия, Китай, Нова Зеландия, Испания, Белгия, Индия, САЩ, Франция, Гърция, Италия и много други.

Баба Марта обиколи света и заплени сърцата на хиляди с яркото великолепие на червено-белите си одежди и щедростта на пожеланията си за здраве, щастие и благоденствие. Имаше медийно отразяване в повече от 300 телевизионни, електронни и печатни издания на поне 3 езика.

Поднасяйки дървото като мартеничка на своите съграждани да им пожелаем здраве и благоденствие където и да се намират, каквито и да са по националност, какъвто и език да говорят.


Целите на проекта са да популяризира българските традиции и култура по света, да обедини българските общности по света около една изконна българска традиция и да даде на всеки член на общността чувство за принадлежност, повод за удовлетворение и национална гордост, да даде положителен пример за успешна реализация на културен проект с международен размах.

Всеки българин по света е посланик на страната си и може да допринесе за повишаването на престижа й.

Участието на София в световния български проект "Мартеница“, ще се състои на 1 март в 10ч. на езерото "Ариана“.

Научете повече на martenitza.org/bg.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама
Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама