И най-малките деца с комплекси за външния вид


И най-малките деца с комплекси за външния вид
Снимка: iStock/Guliver

Деца на най-малко три години показват знаци, че не се чувстват доволни от начина, по който изглеждат, предупреждава доклад на британска неправителствена организация.

Близо една трета от персонала в детските градини и училищата във Великобритания споделя, че са чували деца да определят себе си като „дебели“, а 10% от персонала посочва, че децата са наричали себе си „грозни“, пише в. „Индипендънт“.

Близо една четвърт от допитаните са посочили, че по техни наблюдения деца на възраст от порядъка на 3 и 5 години са „недоволни от своя външен вид или тяло“. Тази бройка се увеличава близо двойно, когато става въпрос за деца на възраст между 6 и 10 години.

В същото време половината от персонала посочва, че момичетата се интересуват повече от това как изглеждат, в сравнение с момчетата.

Според проучването на Професионалната асоциация за детска и ранна грижа притесненията за външния вид на децата се появяват още преди те да започнат да посещават училище. Това също така хвърля светлина и върху тревожната тенденция, че децата започват да изпитват тревога и безпокойство на все по-ранна възраст.

Според съветника на асоциацията д-р Жаклин Хардинг възможно е спомагателни фактори за незадоволството от външния вид да са и телевизията, изображенията в детските книжки и анимацията.

„На възраст от три-четири години някои деца започват да решават, и дори да имат категорични възгледи, как трябва да изглеждат човешките тела“, посочва д-р Хардинг. По нейните думи има доказателства и за това, че деца на по четири години знаят какво трябва да правят, за да отслабнат.

„Знаем със сигурност, че ранния опит има най-голямо значение и трябва да бъдем много внимателни за това как, дори и непреднамерено, сигнализираме на децата, че трябва да мислят в негативен аспект за телата си и начина, по който изглеждат“, допълни тя.

Докладът на Професионалната асоциация за детска и ранна грижа предупреждава родителите да внимават, че дори и съвсем малки децата могат да се повлияят от начина, по който се обсъжда външният им вид, най-вече от родителите им.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама