Има връзка между проблемното детство и творчеството


Има връзка между проблемното детство и творчеството
Снимка: iStock/Guliver

Интересен факт е, че някои от най-талантливитe и оригинални хора на изкуството са били подложени на тормоз в семейството си като деца или просто са расли в условия на неработещи семейства. Страданието, което те са изпитвали като деца, се оказва свързано с отключването на творческите им способности по-късно в живота им.

Това установи дългосрочно изследване по темата, проведено от учени от калифорнийския държавен университет в Нортридж. Те са изследвали 234 професионалисти в областта на изкуствата и са се фокусирали върху темата защо психическите разстройства са толкова чести сред творците.

"Приетото мнение, че хората на изкуството страдат от повече психическа патология, включително биполярно разстройство, ни притесняваше и ние искахме да проверим как в действителност стоят нещата" - обясни Пола Томсън, съавторка в изследването.

Екипът ѝ изследвал актьори, режисьори, дизайнери, танцьори, музиканти и оперни певци. Всички участници попълнили въпросник за трудности в детството, като семейни противопоставяния, чувство за вина, чувство за срам, творчески преживявания, склонност към фантазиране, тревожност и други.

Данните недвусмислено показват, че хората на изкуството, в сравнение с останалите, имат много повече тревожност в детството си, интернализират своя срам много по-дълбоко и преживяват много повече и често кумулиращи травмиращи преживявания. Но те също така отключват много по-силни творчески заложби в живота си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама
Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама