Искате да бъдете перфектна майка? Невъзможно е


Искате да бъдете перфектна майка? Невъзможно е
Снимка: iStock/Guliver

Да родиш дете е най-прекрасното нещо, което може да се случи на една жена. Всяка една от нас, явно или тайно, мечтае да стане родител, да създаде нов живот. Но когато това се случи, много от нас се сблъскват с един често срещан проблем - желанието ни да бъдем перфектни, което понякога стига и до крайности.

Ако искате да бъдете майка за пример, да сте безупречна във всичко, трябва да ви разочароваме - това е невъзможно!

В това ще ви убеди Алисън Шейфър, психотерапевт и консултант в областта на отглеждането и възпитанието на деца. Нейната книга "Край на мита за добрата майка. Как да загърбим стремежа към съвършенство, да си върнем здравия разум и да отгледаме чудесни деца“ (издателство "Колибри") е вече на пазара и е хубаво да присъства в библиотеката на всяка жена.

Защо? Защото ни кара да осъзнаем, че макар безгранично да обичаме децата си, да искаме да им дадем най-добрите грижи и възпитание, напрежението от мисълта как се справяме може да ни доведе до отчаяние и депресия. А със сигурност това не е добре нито за нас, нито за наследниците ни.

Много смятат, че ако се провалят в майчинството, това ще е техният тотален провал и обратно – че ако децата им се справят, това ще е върховното им постижение. В книгата си Алисън Шейфър успешно разбива 8 често срещни мита, сред които: "Моите деца са собственото ми отражение", "Добрите майки са всеобгрижващи и всезакрилящи" и "Добрите майки винаги контролират".

"Според мен, ако добрата майка от картинките наистина съществува, то тя има шест ръце, четири хълбока и е толкова еволюирала, че зърната ѝ са на глезените, за да са сто процента достъпни за лазещото ѝ бебе. Тя никога няма нужда от сън, винаги е доволна и търпелива, еднакво готова както да излезе на футболния терен, така и да седне да решава тригонометрични функции. Съумява да е едновременно на три места и винаги разполага с някоя и друга хилядарка, която е готова да пръсне за себе си и децата. Хайде, не искате да изглеждате така, нали? (Да, знам, като изключим зърната на глезените, останалото не звучи зле.) Истината е, че подобни образцови майки не са нищо повече от съвременен мит, изкован, за да направи живота ни непоносим."

Ние се конкурираме с останалите майки в стремежа си да бъдем по-добри, за да могат и нашите деца да бъдат. Имаме нереални изисквания към самите себе си, повлияни до голяма степен и от социалните мрежи. 

Шейфър дава лесни и практични съвети какво трябва и какво не трябва да прави една майка, за да бъде спокойна и да отглежда щастливо дете. 

Както сама пише: "Вие сте – и винаги ще бъдете – прекрасно несъвършена. Точно в този момент вие сте чудесна такава, каквато сте. Поздравления за куража да бъдете несъвършена!"

Ако искате лично да се срещнете с Алисън Шейфър, може да го направите на 26 септември, когато тя пристига за втори път у нас. Тя ще изнесе лекции на теми: "Агресор или жертва на агресия е детето ви?” и "Окуражителната независимост, или как да отгледаме отговорно дете”. Повече информация за гостуването и възможностите за закупуване на билети ще намерите ТУК!.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама