Жени от непознати светове: Червените красавици на Намибия


Жени от непознати светове: Червените красавици на Намибия

В северната част на Намибия, близо до границата с Ангола, живее едно поразително племе, което само до преди няколко години е било потънало в забрава. Трудно достъпни за туристи, далеч от амбициите на цивилизования свят, хората от племето Химба нямат друга грижа, освен да оцелеят по най-естествения за тях начин.

Жителите на това интересно африканско племе се препитават от животновъдство. Когато в редки и особени случаи продават този добитък, Химба се сдобиват с малко пари. Е, и зачестилите гости все пак понякога купуват дребни сувенири и тогава те идват в града – за царевично брашно, захар, малко лакомства за децата. 

Жените от племето носят малко дрехи, но са известни с това, че никога не се къпят, а вместо това се покриват със смес от различни масла и вулканична охра. Червеното е идеал в представите на Химба – това е цветът на кръвта, на живота, както и на земята – безплодната пустиня. Има много теории как се е зародила тази уникална традиция, но е факт, че тя е оцеляла през вековете. Докато някои изследователи твърдят, че жените така пазят кожата си от слънцето, други считат, че продуктът за мазане има хигиенична цел и пази представителките на нежния пол от насекоми.

Химба отдават голямо значение на прическата, облеклото и украшенията. Щом навършат 14 години, момичетата вече са готови да се омъжат и затова сплитат косите си на множество плитчици, които почти изцяло закриват лицата им. При омъжените жени прическата е същата, но лицето е открито. Косите са придържани от сложно украшение, направено от кожа.

Жителите на африканското племе пазят всички свои традиции и вярвания. Браковете им са полигамни, като и до днес е запазен обичаят да си разменят жените по време на празници. Ако мъж убие жена си, той заплаща на нейното семейство компенсация в размер на 45 крави. Ако жената убие мъжа си, то семейството на мъжа не получава нищо.

Въпреки че земите им постоянно са застрашени от модерния свят, Химба продължават да водят традиционния си начин на живот, който е останал непроменен от поколения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама