Жени от непознати светове: Хунзите и еликсирът на младостта


Жени от непознати светове: Хунзите и еликсирът на младостта

Съвременната козметична индустрия ежедневно създава стотици, дори хиляди продукти, чиято единствена цел е да запази женската красота максимално дълго време. В днешната статия от рубриката ни "Жени от непознати светове” ще ви запознаем с едно чудновато племе, което не познава бремето на старостта. Звучи ви странно, дори невъзможно, нали? Е, сега ще се убедите, че този научен феномен е съвсем реален.

Хунзите са изключително древно племе, което наброява около 87 000 души. Тези хора са известни с това, че живеят средно по 100 години, но много от тях без проблем доживяват и до 120. Има и такива представители на племето, доживели и 160 години.

Години наред народът на хунзите, живеещ на границата между Пакистан и Индия, е определян като свръхестествен. Някои дори смятат, че хунзите имат извънземен произход. Това се дължи предимно на факта, че хората, родени по тези земи, не страдат нито от диабет, нито от сърдечно-съдови заболявания, дори ракът им е непознат.

На външен вид жените хунзи се различават значително от дамите, обитаващи съседните територии - изключително високи, стройни, с много светли кожи и тъмни коси. Те нямат никакъв проблем да си вземат баня в студена вода, дори и при минус 15 градуса, а на 65 години раждат деца, които кърмят до поне 2-годишна възраст. Ходят пеша средно по 15-20 километра на ден, на което със сигурност се дължи част от добрата им форма.

Но все пак, този народ си остава абсолютна загадка за науката. Не са малко учените, които са провеждали изследвания върху хунзите, за да разберат на какво се дължи дълголетието и най-вече здравето им. Книгата "Хунзите - хората, които не познават болестите" от  Р. Бирчер, посочва основните характеристики на начина на хранене, твърдейки, че те са ключови за здравословен живот.

Всъщност, оказва се, че именно хунзите, това отдалечено от цивилизацията пакистанско племе, е живото доказателство, че диетата и начинът на живот влияят на живота на човека. За тях няма междинни хранения, имат само закуска и обяд. Много рядко консумират месо, само два пъти годишно си позволяват малко агнешко или пилешко. Лятото ядат единствено плодове и зеленчуци, а през зимата консумират сушени кайсии, готвени храни и овче сирена. Има период, когато хунзите нищо не ядат, а той е известен като „гладна пролет“. Това е времето, когато плодовете все още не са узрели, и тогава пият само сок от сушени кайсии.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама