Жени от непознати светове: Матриархалното общество в Тибет


Жени от непознати светове: Матриархалното общество в Тибет

Ако отворим тълковния речник, срещу думата "матриархален" ще намерим следното описание – "семейство, група или държава, управлявана от матриарх (жена, която е глава на семейството или племето)". Сигурно ви звучи невъзможно да има подобно общество на фона на забързания свят, в който живеем, ръководен от силния пол. Племето Мосуо обаче доказва, че невъзможни неща няма и че нежният пол със сигурност не е по-слабият.

Мосуо живеят на границата между Тибет и провинциите Юнан и Съчуан. Те са може би най-прочутото матриархално общество. Към днешна дата етническата група наброява около 40 000 души, като повечето от тях са се заселили високо в Хималаите. Древната култура на Мосуо, красивият природен пейзаж и мистериозните традиции и обичаи, които властват в общността, привличат вниманието на света.

Мосуо имат големи фамилии и огромни домакинства, на чело на които стои жена. Семейството се проследява по майчина линия, като имуществото се предава по същия начин. Най-важният член в една фамилия е бабата, а всяка къща разполага с отделна стая само за нейните нужди. Точно тази стая се смята за център на семейството и всички членове се събират там.

Когато малките момиченца от племето Мосуо се превърнат в жени, те имат правото сами да изберат мъжете, с които да имат сексуални и емоционални контакти. Броят на тези мъже не е ограничен от закони и правила по простата причина, че в тази общност думи като "брак”, "съпруг" и "изневяра” нямат никаква стойност. Ако дамата зачене, тя сама отглежда детето си, то носи нейните имена и съвсем не е длъжна да дава обяснения и да информира бащата за появата на детето.

Интересен момент от традициите на племето е когато дадено момиче Мосуо навърши 13 години. Тогава се провежда важна церемония, която отбелязва началото на женския ѝ път. Тъй като домовете на всички семейства са пренаселени, никой освен бабата няма право на лично пространство. Изключение се прави само за 13-годишните дами, които след церемонията се сдобиват със своя собствена стая, наречена "цветна градина". В продължение на няколко години те имат възможността да се радват на любовните си похождения. Щом навършат определена възраст, момичетата се връщат в общите помещения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама