Жени от непознати светове: Мистериозният произход на аборигените


Жени от непознати светове: Мистериозният произход на аборигените

В поредицата ни „Жени от непознати светове” днес ще „отидем на гости” на първите заселници на Австралия, които продължават да населяват континента, макар и като малцинство. Счита се, че те са се заселили на „Долната земя” преди повече от 40 хиляди години. Доста време е било истинска загадка за науката как всъщност се е случило преселението. Редица изследвания доказват, че аборигените са се придвижили от Азия до Австралия по суша - по време на последния ледников период нивото на океана е било ниско и двата континента са били свързани посредством провлаци и протоци. Другата „аборигенска” мистерия е обвързана с техния произход, като по този въпрос антрополозите не са единни.

Животът на аборигените се е променил драстично, когато европейците пристигнали в Австралия преди повече от 200 години и заварили над 500 различни племена. Европейците ги принудили да напуснат своята земя и да променят бита си. Много аборигени загинали, защитавайки земята си. Други умрели от болестите, донесени от европейците.

Древните аборигени били ловци номади и не отглеждали добитък. Имали примитивни оръжия, повечето направени от дърво и камък. Както в много други общества по света, мъжете били главните ловци, те убивали големи и малки животни като кенгура и емута. Жените също допринасяли за осигуряването на прехраната като събирали зеленчуци, плодове, корени и малки животинки като змии. Отделните племената търгували помежду си, като си разменяли различни по вид стоки.

През по-голямата част от живота си, аборигените не носели никакви дрехи, което е невероятно, имайки предвид колко студено става през зимата в някои части от континента. Жените носели огърлици от морски черупки, а телата и на мъжете често били изрисувани с въглени или глина, която използвали и за боя.

Докато мъжете туземци прекарвали целия ден в търсене на прехрана за племето си, жените започнали да развиват т.нар. „аборигенско изкуство”. То било усъвършенствано от мъжете на по-късен етап, за да се превърне в запазена марка на Австралия. Рисуването и днес се прави върху най-разнообразен материал: късче кора, дърво, гладък участък от скала, а също и повърхностите на щитове, бумеранги и други предмети, които украсяват с тънка гравировка. Основен дял в аборигенската скална живопис заема изобразяването на различни животински и антропоморфни фигури. Често се изобразяват мотиви от коренните австралийски фолклор и митове.

От поколение на поколение аборигените си предават приказки, песни и традиции. Доказателства, че тази култура е жива и до днес, въпреки нашествието на европейците, са традиционните обредните танци (наричани коробори), в които чрез песен, музика и движение се разказва миналото на Австралия. Според местните легенди по време на Златната епоха (бел.ред. „Времето на сънищата”) прадедите на аборигените са изваяли земята и са създали всички животински видове, както и хората. Според тези вярвания човекът е част от природата и е тясно свързан с останалите живи същества. Аборигените вярват, че тези духове съществуват и живеят в земята на Австралия – заради това за тях земята е свещена и те се отнасят към нея като такава.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама