Жени от непознати светове: Нежното лице на италианската мафия


Жени от непознати светове: Нежното лице на италианската мафия

Много е писано и разказвано за жените на мафията. Повечето филми, които сме гледали, ги описват като предани майки, верни съпруги, готови да страдат мълчаливо в сянката на своите мъже. Но дали наистина жените в италианската мафия са просто домакини, които кротко сервират спагети и се грижат за своя безупречен външен вид? Категорично не.

Доскоро наивно се смяташе, че жените не знаят нищо за "бизнеса" на своите мъже, бащи и братя. Само че днес нещата изглеждат по друг начин. През последните 10-15 години в така известната италианска мафия се случва точно това, което наблюдаваме и в останалата част на обществото - жените си проправят път към властта, започват да поемат все повече отговорности. 

Така за кратко време невзрачните домакини изведнъж се превръщат в босове на престъпни групировки. Те организират търговия с наркотици, контрабанда на оръжие, изнудване и рекет. Не по-малко брутално от своите съпрузи. За тях това е детска игра - след като години наред мълчаливо са наблюдавали как протичат процесите в мафията. А и все пак носят фамилно име, което всява страх.

Разбира се, трябва да уточним, че понятието „италианска мафия” не е еднородно. Макар първоначално този термин да се свързва само със сицилианската Коза Ностра, днес съществуват и други престъпни групировки, които имат собствени правила и отредени „постове” за жените. Например, мафията в Неапол се нарича камора и там жените са истински „кръстници” на своите кланове. Наред с готвенето, чистенето и прането, в задълженията на тези италианки влизат и уреждане на сделки с наркотици, поръчки на екзекуции, преговори с други фамилии.

И говорейки за неаполитанската мафия и нейните босове, няма как да не споменем клана „Черната вдовица”, ръководен от легендарната Анна Маца. Базирана в малко градче край Неапол, групировката датира от 70-те години на миналия век. След убийството на боса Дженаро Моча, неговата съпруга „наследява” бизнеса на мъжа си, като значително разширява обхвата на дейността и влиянието му. „Черната вдовица” започва да всява страх у всички фамилии, след като принудила 13-годишния си син, малолетен и следователно недосегаем, да екзекутира убийците на мъжа ѝ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама