Жени от непознати светове: Зловещите жрици на смъртта


Жени от непознати светове: Зловещите жрици на смъртта

По света съществуват стотици, дори хиляди необикновени племена, изолирани напълно от цивилизацията, които не са променяли своите ритуали, бит и култура от векове. Може би точно това е причината те да са толкова интересни за съвременния човек. В днешния материал от поредицата "Жени от непознати светове" ще ви запознаем с племето Мурси, което обитава Националния парк Маго в Етиопия и наброява около 6000 души.

Мурсите отдавна са си извоювали славата на най-агресивното затворено племе на планетата. Войнственото им отношение обаче не е насочено само към любопитните туристи, но и към другите членове на тяхната малка общност.

Първото, което веднага се набива на очи при среща с представителките на племето Мурси, са техните лица, които са доста видоизменени. За тях разтегнатата долна устна е символ на плодовитост. Когато са на 15 години момичетата премахват част от долните си зъби, пробиват тази част от лицето и там поставят тапа. След като раната заздравее, долната устна започва да се разширява с помощта на глинени дискове. От момичето зависи кога да спре с разширяването, като понякога не е изключено диаметърът на глинената чинийка да достигне колосалните 30 сантиметра.

Релефните татуировки също са характерни за дамите от племето. Те се постигат по съвършено дивашки начин, като на кожата се правят нарези, в които се поставят личинки на насекоми и водни паразити. След това организмът влиза в борба с пришълците и започва лечебният процес. В резултат на това, разрезите придобиват вид на прекъснати линии от кръгли, овални или продълговати фрагменти.

Съгласно традициите на това мистично племе, всички жени се явяват Жрици на смъртта, изпълнявайки доста зловещ ритуал, наричан от самите тях "подарък от смъртта”. Върховната жрица на племето приготвя отровен прашец от долните зъби, които са извадени на всяка жена, като ги кисне в сложна смес от 9 билки. След известно време всяка дама от племето поставя в своята чинийка малко количество от сместа, която дава на мъжа си. Отравяйки своите любими, всички Мурси се събират в колибата на Върховната жрица и провеждат някакъв тайнствен обред. След него, "главната” дама от племето започва да обикаля колибите, като раздава противоотрова на някои от мъжете. Друга част от тях нямат този късмет – за тях се смята, че Богът на смъртта Ямда не им е дал повече земен път, а Върховната жрица е длъжна да изпълни неговата воля. В такива случаи, опечалената съпруга, отровила своя мъж, носи бял кръст, изрисуван на чинийката ѝ, което означава, че е вдовица за цял живот и се ползва с уважението на всички от племето.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама