Жените по-често искат развод


Жените по-често искат развод
Снимка: iStock/Guliver

Кой по-често желае да прекрати отношенията, мъжете или жените? Социологът от Стандфорсдкия университет Майкъл Розенфилд анализирал данните от национално американско изследване, озаглавено "Как се създават и запазват двойките“ за 2009-2015 година.

Той взел данните за 2262 възрастни на възраст от 19-94 години, които през 2009 са имали хетеросексуални отношения. Към 2015 г. 317 от тях се разделили или развели с партньора си.

Оказало се, че в 69% от случаите разводът бил иницииран от жената, а в 31% от мъжа. Но извънбрачните съюзи се разпадали еднакво по желание на мъжа или жената.

Прието е да се смята, че жените по-често инициират развод, тъй като по-чувствително се отнасят към проблемите в отношенията. Майкъл Розенфилд смята, че ако това е така, то те еднакво често щяха да прекъсват и брачните и небрачните връзки.

По данни от различни източници след 40-те години на миналия век в САЩ молба за развод е подавала предимно жената.

Според учения резултатите съвпадат с твърденията на феминистките за това, че за някои жени бракът е форма на угнетение или е просто неприятен.

"Според мен бракът изостава от това, което се случва днес в обществото. Встъпвайки в брак жените все още взимат фамилията на съпруга, понякога под натиск. Мъжете все още разчитат, че жените ще изпълняват по-голямата част от задълженията по дома или грижата за децата. От друга страна в извънбрачните отношения партньорите не ги свързват подобни исторически обусловени очаквания и стереотипи, което ги прави по-гъвкави и адаптирани към съвременните условия", смята Розенфилд.

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама