Животът на една българка в Австралия


Животът на една българка в Австралия

Австралия винаги е била примамлива дестинация както за пътешествия, така и за емиграция – страхотен климат, гостоприемни и толерантни хора, спокоен живот и чувство за безвремие! Но колкото и изкушаващо да изглежда на пръв поглед, животът на един българин там съвсем не се състои от каране на сърф, пиене на коктейли и любуване пред изяществото на природата. Кои са първите неща, с които се сблъскват нашите сънародници на 15 000 километра от дома, ще разберете от първо лице в днешния материал.

Макар да е страна, изградена от емигранти, австралийците подхождат с известно недоверие към българите. Тъй като навярно много хора ще си кажат "То навсякъде е така", трябва да уточним, че отношението към българската диаспора съвсем не е лично. Изключително трудно е да се влезе в австралийската система без опит, съответно и намирането на работа може да се окаже истинска игра на нерви. За щастие, съществуват начини, благодарение на които всеки новодошъл "пришълец” може да натрупа точки пред даден работодател. Доброволческият труд е изключителен ценен по тези географски ширини, така че освен да обогатите своята автобиография, ще можете да завържете и нови запознанства (от тях несъмнено ще имате нужда, когато сте на 3 дни път от своите близки и приятели). Без значение в какви доброволчески дейности решите да вземете участие, това е малка, но сигурна крачка към намирането на препитание.

Огромните дистанции също са "голям залък” за скромното българско съзнание, свикнало всичко да е "на една ръка разстояние”. Едно от първите неща, които ще разберете в Австралия, е максимата "без кола е като без крака”. И все пак, малцина са късметлиите, които могат да се похвалят, че стигат до офиса само с един транспорт. В общия случай австралийците шофират до някоя близка гара, за да заменят удобството на личния автомобил с практичността на влака. И така, започването на поредния работен ден включва около час път и навъртян километраж от около 30, понякога дори 50 километра.

Липсата на 24-часова икономика е следващият културен шок, който се наложи да преживея. Всички кафенета и магазини стриктно затварят врати в 17, най-късно 18 часа. Така че, вероятността да се поразходите в мола или да изпиете чаша кафе след работа, клони към нулата. Същото важи и за почивните дни, когато работното време е сведено до минимум – разбирайте ранния следобед. Колкото и да ни е странна тази икономика, тя все пак работи добре и са нужни само няколко месеца, за да се „нагодиш” спрямо нея. Например, щом кафенетата затворят, започва работният ден за ресторантите и пъбовете.

И като казахме ресторанти, тук идва един интересен момент за средностатистическия българин, който е свикнал да "прокарва” вечерята си с няколко чашки вино или бира. В Австралия заведенията за хранене рядко предлагат алкохол. За сметка на това, повечето от тях разрешават внасянето на „градусови” напитки отвън. Обикновено тези ресторанти са обозначени с лепенка на входната врата, на която пише “BYO” (Bring Your Own). Можете да се сдобиете с желаните питиета от най-близкия „bottle shop”, като си направите сметка, че австралийските закони забраняват продажбата на алкохол след 22 часа.

И докато все още сме на темата за хапване и пийване, много българи изпадат в ужас, че ще останат гладни, щом стъпят на "Долната земя”. Макар Австралия да не се слави с традиционните си блюда (които впрочем се изчерпват с морските деликатеси, "английската” закуска и една странна кафява смес, с консистенция на конфитюр и горчив вкус, използвана за мазане на филийки), вече споменахме, че страната е изградена предимно от емигранти, което оказва влияние на кулинарното разнообразие. Ще останете впечатлени от множеството китайски, японски, тайландски, италиански, сръбски и гръцки ресторанти. По супермаркетите пък без проблем може да се сдобиете с истинско кисело мляко (Made in Bulgaria!), само че внесено и наложило се като гръцки продукт. Същото важи за сиренето, корите за баница и киселото зеле.

Затова, ако сте решили да стягате куфарите към другия край на света, бъдете сигурни, че след първоначалния шок, причинен от часова разлика, климат и разстояние от дома, няма да ви липсва нищо!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама