Как да говорим за пари със застряващите си родители


Как да говорим за пари със застряващите си родители
Снимка: iStock/Guliver

Все по-често чуваме за измами, насочени към най-възрастните хора. Притеснявате ли се, че и вашите родители може да станат жертва на безскрупулни мошеници? Или просто смятате, че те не са наясно със съвременните реалности и не управляват бюджета си разумно?

Внимавайте, преди да предложите помощта си, съветват експерти, цитирани от Money.com. Според проучване на Fidelity докато 24% от децата смятат, че застаряващите мама и тате имат нужда от финансов съвет, 97% от възрастните хора не са съгласни, че това е така.

Намекът, че знаете по-добре от тях как да боравите с парите би се приел като опит да наложите контрола си и това да доведе до конфликт. Как да подходим?

Не звучете покровителствено

Ако пристъпите към ситуацията с отношението „аз знам по-добре от теб”, или „вие вече оглупявате”, ясно е, че съветите ви няма да бъдат добре дошли. Зачеркнете фрази като „вие трябва да...”, тъй като звучат като команди.

Привлечете трета страна

Не забравяйте – дори и да ръководите компания с над 100 служителя или да сте носител на Нобелова награда, за мама и тате винаги ще си останете хлапе. Затова, ако искате думите ви да натежат, позовете се на някой експерт.

"Мамо, точно четох една страхотна статия за това как да управляваш парите си, когато си пенсионер. Искаш ли да ти разкажа?" е удачен подход.

Тайната:

Представете се като помощник, а не надзорник.

Цитирането на трети лица постига две цели: освен че се облягате на авторитета на някой, който за родителите ви не е сополив малчуган, избягвате и минното поле на споровете за контрола. Съветите не идват от вас, а от някой непознат.

Не забравяйте моркова!

Малко поощрение никога не е излишно – размахайте моркова. "Мисля, че открих как можеш да спестиш от сметката за кабелна телевизия, тате. Искаш ли да ти разкажа?"

Стратегията: Предложете малка конкретна крачка за начало, която да донесе ясни резултати. Така си проправяте пътя и по-мащабните ви идеи да бъдат изслушани.

Предупреждавайте за опасностите непряко

Ако се безпокоите от мошеници, не започвайте предупреждението с подтекста, че родителите ви са наивни. Добър подход е: „Тате, знам, че ти не би се хванал, но предупреди познатите си за тази нова схема за измами.” По-прекият подход е по-вероятно да ги обиди, отколкото да ги предпази.

Използвайте метафори

Психолозите твърдят, че хората реагират по-лесно на истории и метафори, отколкото на факти и линейни данни. Пример: „Тате, не би си купил кола, без да я закараш за преглед на сервиз, нали? Същото се отнася и за инвестициите – поговори с финансов консултант.”

И последно – преди да си позволите да погледнете покровителствено на родителите си, или да си изпуснете нервите, спомнете си за собствения си наследник. Дали би ви било приятно, ако дойде след 30-40 години да контролира как харчите парите си? Поставете се на мястото на мама и тате, преди да ги съдите, че са „твърдоглави”.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама