Как да подготвим детето за първия учебен ден?


Как да подготвим детето за първия учебен ден?
Снимка: iStock/Guliver

Броени дни до началото на новата учебна година - стотици малки ученици ще прекрачат прага на училището за пръв път. Безспорно това е не само много важен и тържествен момент за първокласника, но и много трогателен за родителите. Бъдещият ученик гордо облича училищна униформа, събира раницата си и носи букет с цвят за своя първи учител. Необходимо е да се подготвите предварително за нов етап от живота детето си. Как да направим този период максимално плавен?

1. Не идеализирайте училището

Не е необходимо да се радвате и да се възхищавате на факта, че детето ходи на училище. Да, това е значимо събитие, но детето не трябва да мисли, че ще е забавно и интересно. Училището преди всичко е отговорна дейност. Детето не трябва да идеализира училището, но трябва да се гордее, че ходи на училище. Ето защо, подчертайте колко е пораснало, как е успяло да завърши детската градина, с колко приятели се е запознало там, но как в училище нещата са малко по-различни.

2. Поддържането на авторитети

Поддържайте авторитета на учителя (дори да не сте съгласни с него за всичко). Много важно преживяване е детето на тази възраст да има авторитет, а отсъствието му разрушава важните структури на неговата личност. В случай на несъгласие с учителя, опитайте се да започнете диалог с детето, помогнете му да разбере учебните предмети, но в никакъв случай не говорете против учителя.

3. Отидете предварително на обиколка

Много добър съвет е заедно с детето си да посетите предварително сградата на училището. Това може да стане на записването или просто на конкретно посещение. Помолете учителите да поговорят с него, за да може по-лесно да се адаптира със средата и да не му е трудно от началото.

4. Намерете майки на други деца първолаци

Така, от една страна вие ще може да създадете контакти с други родители, които ви разбират, а от друга детето ще има нови приятели. Среда, в която има много познати лица е много по-лесна за приемане.

Накрая, и може би най-важният съвет, заедно с детето изберете всичко необходимо за училище. Консултирайте се с него за дрехите, ако няма униформа, за тетрадките и другите допълнителни пособия. Нека то да участва в цялостния процес. За да се чувства щастливо и спокойно!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама