Как да поговорим с дъщеря си за секс


Как да поговорим с дъщеря си за секс
Снимка: Thinkstock/Guliver

Имате ли проблем да разговаряте с дъщеря си за секс? Важно е да обсъдите темата естествено и честно. Следвайте тези полезни съвети от експерти за разговор с дъщеря си за секса, бременността и контрола над раждаемостта.

Едно от най-трудните неща за много майки е да говорят с дъщерите си за секс, но в днешно време е глупаво да се мисли, че повечето тийнейджъри практикуват въздържание. Всъщност, много проучвания показват, че около 70% от гимназистите правят секс.

В днешните реалностите на забременяването на тийнейджърки (и дори по-млади) и сексуално предаваните болести е много важно да се поддържа комуникацията с вашата дъщеря от ранна възраст.

Забележителният психотерапевт Мари Жо Рапини и сестрата по акушерство и гинекология Жанин Шърман предлагат фантастични съвети в тяхната нова книга "Да започнем да говорим: Ръководство на момичето за теб и твоята майка за здравето, секса или каквото и да е.“

В тази книга те са събрали повече от 113 въпроса, които момичетата (и техните майки) често задават или трябва да задават. Темите варират от периоди и секс, до самочувствие и срещи. Това е книга, която може да предостави насоки за всяка майка и дъщеря.

Кога да започнем да говорим?

Много майки не знаят кога е твърде рано (и кога е твърде късно ) да започнат да разговарят за секс.

"Майките трябва да оставят разговорът да започне естествено. Например, ако видят някоя бременна и ги попитат, как се е случило да го обяснят с много простички думи", казва Жанин Шърман. "Когато бях бременна с най-малкото ми дете, най-голямото ме попита как ще излезе бебето. По това време тя беше на пет и аз много спокойно отговорих, че то излиза от един специален родилен канал. Тя се замисли около минута и каза "Добре“. Това беше краят на разговора за известно време, но зададе тона.“

Ключът определено е да започнем разговора в точния контекст. Няма нужда да седнете на официална среща с вашата малка дъщеря. Това може да постави детето в много неудобна ситуация и да приключи нещата вместо да ги започне.

"Майките трябва да започват да говорят от раждането на дъщерите си за сексуалността по нормален начин, използвайки опита от зоологическата градина или каквото и да е, което би позволило на детето да задава въпроси", казва Мари Джо Рапини. "Когато тялото на дъщерята започне да се променя, това е възможност за майката да стане по-внимателна и да положи повече усилия да говори с дъщеря си за взаимоотношенията и секса."

Обяснете какво би трябвало да е сексът

Вместо просто да се опитвате да плашите дъщеря си с риска от забременяване и болести, предавани по полов път, трябва да изтъкнете други причини, защо е толкова важно да изчака, преди да започне да прави секс.

"Вие желаете да научите дъщеря си какво би трябвало да бъде сексът", казва Шърман. "Първо той трябва да е запазен за ангажираща, дългосрочна връзка, когато дойде времето тя да премине на следващото ниво. Това изисква младата жена да е достатъчно зряла, за да бъде в зрели взаимоотношения, което е малко вероятно преди 18-годишна възраст. Второ, научете дъщеря си, че любовта не означава секс, защото често младите момичета се затрудняват да разграничат любовта от секса.“

Мари Джо Рапини предлага някои идеи и конкретни причини защо е най-добре да изчака, които можете да посочите на дъщеря си:

1. Взаимоотношенията са много важни и те изискват вникване и емоционално разбиране. Ако добавите секс към това, би било претоварващо за дете под 18 години да направи мъдър избор.

2. Мозъкът не е напълно развит до 21-годишна възраст. Трудно е да направиш добър избор за секса, ако част от твоя мозък, която ти помага да разбереш последствията, не е напълно развита.

3. Бушуващите хормони са нещо нормално, но поведението, което могат да предизвикат, може да промени целия ход на живота.

4. Има много начини да покажеш привързаност, които не включват секс. 

Да я накарате да споделя

Много тийнейджъри избягват да говорят с родителите си по различни теми. Това е сравнително нормално, особено ако детето не се чувства неудобно да говори за секса и последиците от него. Така че как може да накарате дъщеря си да споделя и говори с вас?

"Първо не го правете формално, а оставете нещата да се случат по естествен начин“, обяснява Шърман. "Например, когато чуете песен с провокативен текст, попитайте я какво мисли за него. Ако по новините стане въпрос за ранна бременност – говорете за това. Използвайте възможностите“

Рапини е съгласна за използването на възможностите. Тя също предлага писането като алтернатива, ако на дъщеря ви й е неудобно да разговаря по темата.

"Ако дъщеря ви се чувства неудобно да говори за секс, опитайте да я заинтригувате по други начини. Докато се забавлявате подхванете други теми. Слушайте я, вижте нейните възгледи. Никога не настоявайте да говори за секс. Предложете писмената форма (много момичета се чувстват по-добре по този начин), говорете с нея за нейните впечатления от знаменитостите и я попитайте кои от тях чувства най близо до себе си. Говорете за това как са започнали взаимоотношенията между тези знаменитости. Най-важното е да я накарате да говори по теми, които я интересуват“, казва Рапини.

Разговори за предпазване от бременност

Много родители, които са против сексуалното образование в училищата, вярват, че разговорите за различните начини за предпазване от бременност дават зелена светлина на децата им да правят секс.

"Говоренето с тийнейджъра за предпазването от бременност винаги трябва да има образователен характер. Кажете и истината за различните начини. Никога не си мислете, че разговорите за предпазване от бременност ще доведат до разврат. Всъщност, то е точно обратното“, допълва Рапини.

Когато разговаряте с дъщеря си, наблегнете на важността на нейното здраве и нейното бъдеще. Но трябва да бъдете сигурни, че дъщеря ви разбира, че ако реши да прави секс, тя може да дойде при вас с въпроси или притеснения, дори и вие да не сте съгласни с решението й.

Източник: sroditeli.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама