Как да приучим детето да седи спокойно в столче за кола


Как да приучим детето да седи спокойно в столче за кола
Снимка: iStock

Детското столче за кола не е просто прищявка на законодателите. То наистина е животоспасяващо и е важно да приучите детето да седи в него по време на път. Това невинаги е лесно – децата обичат движението и определено не е по вкуса им да стоят принудително закопчани за дълго време. Ето няколко трика, които ще Ви помогнат да се справите с тази задача и ще направят пътуванията по-спокойни и приятни и за децата, и за Вас.

Използвайте столче още от първите месеци

Ако Вашето дете е свикнало да се вози в специално столче за кола от много ранна възраст, ще му бъде много по-лесно да стои в седалката дори и в училищна възраст. То ще научи, че това е единственият правилен начин да се пътува.

Използвайте го всеки път

Не правете никакви компромиси – слагайте детето в столчето и го закопчавайте с колана при абсолютно всяко возене дори ако отивате само до близкия магазин.

Бъдете пример

Трудно можете да очаквате от детето си поведение, което самите Вие не проявявате, защото то учи повече от Вашите постъпки, отколкото от думите. Затова бъдете добър пример. Щом мъничето трябва да се вози закопчано в своето столче, значи и Вие трябва да сте задължително с колан.

Уверете се, че му е удобно

Когато детето расте, коланите на детското столче за кола му омаляват и неусетно за Вас може да започнат да го пристягат.

Важно е също така да го обличате правилно и да сваляте якето му в автомобила. Колкото по-малко слоеве дрехи носи, толкова по-голяма безопасност ще получи. Да свалите якето е добра идея и по още една причина – ако през зимата пускате климатик или парно, якето може да претопли детето и да му причини дискомфорт. По-добре е да го завиете с одеяло, отколкото да го закопчеете през връхната дреха.

За да сте сигурни, че детето се чувства добре, може да седите на задната седалка до него, когато не шофирате. Така лесно ще разберете дали му е горещо или студено, да го завиете или да сложите сенник на прозореца.

Бъдете твърди

Често децата се наслаждават, че вече могат да слизат сами от столчето, или просто им е скучно. Но правилата са, за да се спазват, и детето трябва да знае това. Не му позволявайте да става, да откопчава колана или да измъква ръцете си от него, без значение каква е ситуацията.

Когато видите, че детето е слязло от столчето, спрете автомобила на първото възможно място, спокойно, но твърдо върнете детето обратно и го закопчейте отново. Кажете му например, че автомобилът няма да се движи, ако всички не са на местата си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички