Как да пътуваме безпроблемно с деца през лятото


Как да пътуваме безпроблемно с деца през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е тук и е време за ваканция. А какъв по-добър вариант за семейна ваканция от пътуването с кола? То ви позволява да опознаете различни кътчета на страната, да се придвижвате със свое собствено темпо, да се наслаждавате на малките неща като страхотна гледка или магазин за сладолед край пътя.

Ако сте планували да тръгнете на дълъг път с децата, трябва предварително да се подготвите със закуски, игри и чувство за хумор (или поне толерантност към фразата „Стигнахме ли вече?“)

За щастие, много други родители вече са го правили преди вас. Ето пет от най-добрите стратегии за справяне със скуката по пътя:

1. Планирайте заедно

Една от най-големите грешки, които родителите правят, е да не включват децата в планирането. Дори в предучилищна възраст те имат необходимите умения, за да участват в обсъждането, просто трябва да ги насочите.

Намерете няколко детски атракции в местата, които обсъждате като варианти и попитайте децата кои от тях биха искали да видят. Можете да им помогнете да направят карта, за да добият визуална представа от маршрута.

С по-големите деца можете да обсъждате плановете като с възрастни, като просто ги попитате къде искат да отидат. Така пътуването за тях ще бъде удоволствие, а не нещо досадно, което ги карате да правят насила.

2. Помислете за подходяща кола

Да тръгнете на пътешествие с неудобна или много тясна кола може и да ви върне спомените от детството, но не е най-подходящият избор. Децата ви не искат да пътуват нагъчкани, както и вие не искате да пътувате на средната седалка в самолета. Неудобно е, хората ви блъскат и не изпитвате удоволствие от пътуването. За дълъг път ви трябва кола, в която всеки да има достатъчно пространство да се протегне.

В допълнение, добре е ако към задната седалка има достатъчно поставки за чаши, както и USB портове. Може да се наложи да сложите и допълнителен багажник.

За едно нормално пътуване многото багаж означава просто повече неща, които могат да бъдат изгубени или забравени, но при пътуване от стотици километри няма такова нещо като „прекалено много багаж“.

3. Пригответе закуските внимателно

Страхотните закуски са горивото за всяко лятно пътуване, но също и повод децата да се изпокарат за последната шепа крекери. За да предотвратите тези войни, вземете за всички пластмасови кутии с много отделения. Нека всяко дете украси своята и реши какви закуски иска да сложи вътре. Така няма да има повече драми за последното гумено мече.

4. Направете „билети“

В едно пътуване има неща, които всеки иска да направи: да избере радиостанция или CD, да избере DVD за гледане, да избере какво ще се яде на следващата почивка или да избере на какво да се играе в колата.

Направете за всяко дете комплект „билети“, които да може да изразходва по време на пътуването. Например всяко дете има право 3 пъти да избере музиката. Така всичко ще бъде справедливо и няма да има сърдити. Не е зле да направите и за себе си, ако не искате да слушате саундтрака на „Леденото кралство“ по цели дни.

5. Яжте по-малко фаст фууд

Едно от лошите неща на пътуванията са ограничените опции за хранене. И докато децата може да са много щастливи да ядат Макдоналдс всеки ден, то за вас едва ли може да се каже същото.

За щастие, има и други варианти. Например можете да пропуснете крайпътното заведение за бързо хранене и да си направите пикник на някоя поляна. Опаковайте предварително продуктите в хладилна чанта или пък напазарувайте от някой магазин по пътя. Тази почивка сред природата, съчетана с игри и раздвижване, ще ви освежи и зареди с енергия.

След като усвоите тънкостите на безпроблемното пътуване, вече можете да се наслаждавате на ваканцията и да си създадете спомени за цял живот. Време е да приключите с планирането и да започнете пътуването. Новите места и приключения ви очакват.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама