Как да спестяваме пари от храна


Как да спестяваме пари от храна
Снимка: iStock/Guliver

Според последните данни на националната статистика храната остава най-сериозното перо в бюджета на българското домакинство. Ако и на вас ви се струва, че харчите твърде много за ядене, приложете тези няколко трика и ще усетите как разходите ви се свиват.

1. Не влизайте в магазина без списък. Това е може би най-повтаряния съвет, но той е наистина важен. Списъкът ще ви помогне да сте по-организирани, да не загубите време в лутане и чудене и да не се изкушите да купите нещо, от което нямате реална нужда.

2. Издебвайте промоциите и се запасявайте на едро. Естествено, говорим за трайните продукти като олио, захар, шоколад, лютеница и пр. Ако си купите двадесет кофички кисело мляко на промоция, няма да можете да ги усвоите.

3. Плащайте в брой, а не с карта. Ако влезете в магазина с 10 лв. в джоба, няма как да похарчите 15 лв. Но ако плащате с карта, може да се поддадете на желанието да похарчите повече.

4. Пазарувайте по-рядко и на едро. Вместо всеки ден да ходите до магазина и да правите по 6-7 лв. сметка, ходете най-много два пъти седмично и купувайте повече неща. Така е по-малко вероятно да правите импулсивни покупки.

5. Гответе повече. Готовата храна излиза доста по-скъпо, отколкото съставките за приготвянето ѝ в домашни условия. Ако извинението ви е, че сте твърде заети, за да готвите, помнете, че всичко е въпрос на добра организация.

6. Носете си храна от вкъщи в офиса. Не е нужно да готвите нещо специално, заделяйте си от яденето, от което сте хапвали предишната вечер. Ако ви се струва, че ще ви отнеме време, може първоначално да го правите веднъж седмично. Гарантираме ви, че скоро ще усетите ползата и за джоба, и за здравето си (домашната храна определено е по-добър вариант от нещо сухо за обед).

7. Подреждайте редовно хладилника и шкафовете, в които държите хранителните продукти. Така намалява шансът да забравите, че имате нещо и да купите ново ей така, за всеки случай.

8. Купувайте сезонни плодове и зеленчуци. Хем са по-евтини, хем са по-свежи.

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама