Как децата да бъдат добри с околните


Как децата да бъдат добри с околните
Снимка: iStock/Guliver

Устойчивата кампания "Имаш силата – бъди приятел" продължава и през тази година на родна почва. Тя се случва за 6-ти пореден път, като главната тема в този случай е добротата. За настоящото издание е създаден безплатен информационен наръчник, който показва на деца и възрастни как да бъдат по-мили с околните и защо това има значение.

Като ключова част от кампанията се провежда и проучването "Нагласи и възприятие за доброта сред децата". В него участват около 200 българчета на възраст между 6 и 12г, разделени в две групи. Проучването цели да открие какво разбират децата под "доброта", кой е моделът им за подражание в тази насока, колко често вършат добрини и други важни въпроси. Официалните резултати от него ще бъдат споделени в края на кампанията. Целта е да бъдат откроени редица зависимости, които всеки може да използва, за да възпита доброта у следващото поколение и така да направи света по-добър.

Важен елемент от инициативата е подготвения за нея "Наръчник на добротата". Той е създаден от психолога Виниций Петров и подкрепен от експертите от Фондация "Асоциация Анимус". Представлява три забавни страници, изпълнени с важни въпроси и съвети за добротата – за децата, за техните родители, както и учителите. Целта му е да се покаже колко е важно всички да се замислим как можем да бъдем по-добри, защо е важно да сме такива и също как да научим децата на доброта.

По данни на Министерство на образованието и науката през 2018/2019 г отново е отчетено повишаване на някои показатели за тормоза между деца, с около 20%. Например случаите на вербален тормоз са се увеличили с 508 на брой, до общо 3545 случая, или с около 16%. Което показва, че въпросните проблеми имат нужда от още усилия за да бъдат редуцирани.

Част от нея е и специалният сайт по темата: budipriatel.cartoonnetwork.bg. В него децата ще намерят информация, свързана с добротата, приятелството и тормоза. Там могат да гледат видеа, да използват специално създадени тестове, чрез които да разберат повече за отношенията си с околните, както и да прочетат съветите на експертите. Родителите също могат да почерпят полезна информация за предотвратяване и справяне с тези проблеми.

Ето 12 лесни начина как да бъдете по-добри с околните:

1. Да казвам истината.

2. Да водя диалог, а не война.

3. Да се забавлявам и да работя здраво.

4. Да съм учтив и възпитан.

5. Да съм старателен в това, което правя.

6. Да съм щедър и помагащ.

7. Да постигам единство с хората около мен.

8. Да съм наблюдателен и да изказвам благодарност.

9. Да пазя себе си, другите и околната среда.

10. Да обичам, прощавам и забравям.

11. Да се усмихвам.

12. Да се поставям на мястото на другия.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама
Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама