Как детето само да решава проблемите си


Как детето само да решава проблемите си
Снимка: iStock/Guliver

Малките деца притежават уникална и мощна способност да приемат всяка "истина", която им представим с убеждение и увереност. Тъй като първите десет години формират основата на детската индивидуалност, това е и времето да ги научим на утвърждаващи принципи, които ще им служат добре цял живот. 

Децата трябва да бъдат научени да посрещат житейските предизвикателства с увереност и кураж. Временните провали и неудачи няма да ги обезкуражават, ако притежават позитивни вярвания за самите себе си и имат умения да импровизират.

Едно от вярванията, които може да използват е: "Няма проблеми - само възможности." Вярно ли е? В това е парадоксът - вярно е, ако вярвате в него. Като съзнателни родители, трябва да разберем колко важно е да даваме на децата си положителни вярвания.

Ето и 5 ценни съвета за разрешаване на проблеми:

1. Трябва да окуражаваме децата да затвърждават вярванията, които формират за себе си и за своите възможности, и да им даваме пример за своето поведение. Превръщането на проблемите във възможности е мощен навик, който се затвърждава чрез практиката.

2. Устоявайте на изкушението да предлагате решения за проблемите на децата си. Нека те упражняват своите умения за намиране на решения. Ще се изненадате от иновативния им подход. В края на краищата винаги можете да се намесите, но в деветдесет процента от случаите децата ще се справят сами и така ще се развият. 

3. Хвалете детето за способностите му всеки път щом успее да разреши свой проблем. Колкото повече затвърждавате умението му в това отношение, толкова по-често то ще повтаря въпросното поведение.

4. Ако съществува идеално решение, какво би било то? Понякога подходът от тази гледна точна позволява на детето да види начините, по които може да го постигне. 

5. "Утрото е по-мъдро от вечерта."Подсъзнанието работи без почивка, по двайсет и четири часа в денонощието , и има достъп до информация до която не можем да стигнем съзнателно. Посъветвайте детето да си легне и да си повтаря: "Моето съзнание ще намери отговор, докато спя." Невероятно е колко често решенията се появяват, когато се откъснем за малко от проблема.

Откъс от книгата "Подсъзнанието може всичко при децата", автори: Нанси Фишер и Джон Кехоу , изд. Инфо Дар 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама