Как от малки ни учат, че жените заслужаваме по-малко


Как от малки ни учат, че жените заслужаваме по-малко
Снимка: iStock/Guliver

Ново проучване разкрива, че разликата в заплащането между мъжете и жените започва още в детството като момчетата получават 20% повече джобни пари от момичетата. Макар разликата от £2,20 седмично да не изглежда внушителна, посланието, което е зад нея, е от значение.

Различното отношение към децата от най-ранна възраст им изпраща мощни послания за тяхната себеоценка, усещане за стойност и значимост, силните им страни и за това какво ще се очаква от тях като възрастни. Експертите са категорични, че тези фактори, взети заедно, могат да имат изключително влияние върху децата, пише Guardian. 

Това са само някои от начините, по които на момичетата е внушавано, че струват по-малко от момчетата.

Дрехи

Не е преувеличено да кажем, че проблемът започва още с раждането. Скорошна снимка, обиколила социалните мрежи, показва две бебешки дрешки в магазин с диаметрално противоположни послания. "Аз съм супер" пише на синята дрешка за момченца, докато на момичешката розова има надпис "Мразя бедрата си". С напредване на възрастта, тенденцията е момчешките дрехи да са по-здрави и функционални, с джобове и от издръжлива материя, докато момичешките са по-малко здрави и създадени с акцент върху външния вид, а не активността и практичността.

Играчки

От плюшените играчки и куклите, купувани за момичетата, до роботите и конструкторите, предлагани обикновено на момчетата, момичетата индиректно биват приучавани, че трябва да бъдат красиви, пасивни и възпитани, докато на момчетата се дава възможността да изследват и да учат. Когато момиченце види химичен комплект в момчешката секция в магазина, тя възприема послението, че науката не е за нея, докато момчетата, заради строго дефинираните като "женски" играчки като готварски комплекти, детски прахосмукачки, бебешки колички и др., остават с впечатлението, че от тях не се очаква да се включват в домакинските задължения като готвене, чистене и грижа за децата.

Книги

Въпреки добрите напоследък кампании за разнообразяване на детската литература, книгите за най-малките все още изобилстват с истории за добрия бял татко, който ходи на работа, докато добрата бяла мама е вкъщи, печейки торти и грижейки се за децата. В такъв сюжет, естествено, няма нищо лошо, но когато той е единственият, който децата виждат постоянно, това създава усещане за "нормално" и "очаквано" още преди да е дошло времето децата да взимат своите решения в живота. Настрана остават книгите, които отправят крайно разделителни внушения, като момичешката "Как да бъдеш разкошна" и момчешкият й еквивалент "Как да бъдеш умен".

Телевизия

Експерти от Института "Джина Дейвис" са изследвали 275 американски детски предавания и са установили, че едва 30% от героите и 20% от разказвачите са били жени. Така момичетата остават с впечатлението, че основното действие е при момчетата, а момичетата по-често са странични наблюдатели.

Теми за партита

Дори детските партите изпращат послания за различните роли, които се очакват да имат момчетата и момичетата. Момичешките партите обикновено са с принцеси и феи, докато момчешките са пълни с авантюристични пирати и супергерои, предполагащи момчетата да са тези, които са по-активни и които имат контрола.

Поведение

Влиянието не винаги идва отвън. Често самите родители и обществото като цяло карат децата да се подчиняват на определени стереотипи. Момчетата често биват описвани като "палави" с умиление и дори гордост, докато на момичетата по-често им се казва да мълчат, да стоят мирно и тихо и нерядко чуват назидания, ако изцапат дрехите си. Експертите са установили, че родителите по-често прекъсват момичетата, отколкото момчетата, а момчетата е по-вероятно да изразяват мнението си в училище - поведение, понякога индиректно окуражавано от учителите.

Костюми

 

Известна е историята на момиченце, което по време на игра в група взело лекарските слушалки, за да си играе с тях, а родител веднага възкликнал: "О, ще бъдеш сестра!". Професията на сестрата е изключително престижна и значима, но надали това щеше да е реакцията, ако слушалките бяха взети от момченце. Когато, за тържества или празници например, на децата се предлага хипотетичният избор на професия чрез подбор на костюм, момичетата обикновено решават между униформи на сестра или козметичка, докато момчетата избират между полицай, пожарникар и лекар.

Комплименти

Колко често поздравяваме момичетата за това, че са красиви и сладки, а момчетата - че са умни и силни? Тези думи може да са казани с добро, но повторени стотици пъти, създават у момичетата усещането, че биват съдени по външния им вид, а у момчетата - че ги свързват с действията и интелигентността им.

Пари

Ранната разлика между половете не е единственият извод от проучването за джобните пари. То също така разкрива, че е по-малко вероятно родителите да позволяват момичетата да контролират финансите си. Докато на момчетата се дават пари периодично с уроци как да ги управляват, много родители предпочитат по отношение на дъщерите си да държат техните пари у себе си, докато стане нужда да им купят нещо. Така децата учат от малки, че мъжете контролират парите, а жените е по-малко вероятно да са отговорни за финансите си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама