Как се променя мозъкът на жената след раждане


Как се променя мозъкът на жената след раждане
Снимка: iStock/Guliver

Има много любопитни промени, които се случват с тялото на всяка майка след раждането. Цветът и текстурата на косата се променят, определени храни могат да придобият странен вкус и дори има състояние, наречено „фантомни ритници” - усещате, че бебето рита, макар вече да не е там. Заедно с тялото, умът също претърпява някои промени. Ето какво се случва с мозъка на майките след раждането.

1. Произвежда допамин и окситоцин

Когато млада майка види бебето си да се усмихва или да плаче, мозъкът ѝ получава голям брой химикали, които я карат да става много емоционална. Например, още през последните месеци на бременността, мозъкът започва да получава дози окситоцин, хормонът на любовта и допамин, хормонът на наградата. Изследователите казват, че това кара всяка майка да разбере нуждите на бебето си и да отговори по-добре на тях.

4 НЕЩА, КОИТО КЪРМЕЩИТЕ МАЙКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ЗА КОРОНАВИРУСА

2. Сивото вещество се свива, но това не е притеснително

Сивата материя е отговорна за виждането, слуха, обработката на спомени и емоции, вземането на решения и способността за взаимодействие с другите. Например, тя ви помага да разберете какво чувстват другите хора, да разгадавате невербални знаци и да формирате връзки.

Загубата на сиво вещество може да звучи зле, но изследователите всъщност са забелязали, че това е причината майките са в състояние да се чувстват по-привързани към своите бебета и освен това да изпитват по-малко негативни емоции. Така че тази промяна всъщност пренасочва вниманието на майката от другите хора към нейното бебе. Мозъкът става по-организиран и може да обработва критична информация по-ефективно.

3. Когнитивните способности не се променят

Някои жени твърдят, че паметта им се е влошила след раждането и че често забравят обикновени неща. Според изследванията обаче няма нужда от притеснение. Когнитивните способности на жените не намаляват след раждането. Забравянето може да се обясни с факта, че мозъкът е по-фокусиран върху нуждите на бебето и задачите, свързани с него.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама