Какви храни да предложите на бебето


Какви храни да предложите на бебето
Снимка: iStock

Само няколко месеца след като се появи на бял свят, Вашето малко съкровище ще има нужда от храна, различна от млякото. Как и кога да започнете захранването, най-добре ще Ви обясни Вашият педиатър. Някои родители предпочитат сами да приготвят храната на детето си, други разчитат на готови храни. Факт е обаче, че не всичко, което трябва да предложите на бебето, може да се приготви у дома. Ето какво можете да намерите в търговската мрежа, за да създадете пълноценно меню за детето си.

Адаптирано мляко

Ако по една или друга причина не можете да кърмите бебето, ще се наложи в първите му месеци да го храните изцяло с адаптирано мляко. Ще забележите, че на пазара се предлагат не само различни марки, но и различни видове млека от един и същи производител. Причината е, че те може да съдържат различни добавки, за да бъдат подходящи за бебета с колики, с алергии или с други проблеми. Освен това следете възрастовата група, за която е подходящо млякото, и винаги го приготвяйте според указанията на производителя.

Бебешки пюрета

Обикновено пюретата са втората крачка в захранването на бебето. Тя започва от прости и лесни за храносмилане зеленчуци – картоф, морков, тиквички. Първоначално предлагайте гладки пюрета от един зеленчук, а по-нататък може да избирате и комбинации от различни продукти. С времето може да преминете към плодови пюрета, а най-накрая да предложите и пюрета със съдържание на месо или риба. Колкото по-голямо става детето, толкова по-едри частици може да има в пюретата, за да го провокирате да се подготви за твърди храни.

Готовите бебешки пюрета са лесен и удобен начин да предложите на детето подходяща и качествена храна, когато сте навън, на почивка или по ред причини нямате възможност да приготвите сами храна в момента. Освен това те са перфектно балансирани и предлагат винаги един и същи вкус, което е добра идея за злояди бебета. Но когато ги купувате, проверявайте за каква възраст са предназначени.

Бебешки каши

Бебешките каши също са прекрасен вариант за захранване на детето и обикновено се предлагат успоредно с пюретата. Тези бебешки храни съдържат зърнени продукти, като ориз, овес, пшеница, които са задължителни за пълноценното хранене на детето. Често в тях се съдържат и плодове. Освен че са вкусни, те са и полезни за храносмилането на детето, като в същото време му осигуряват нужните въглехидрати, за да расте. Обикновено родителите купуват готови бебешки каши, които са добре балансирани и изключително лесни за приготвяне – трябва просто да се разтворят във вода или адаптирано мляко според указанията на производителя. Специалистите препоръчват първите каши за бебето да са безмлечни, за да можете да ги смесите с млякото, на което детето вече е свикнало.

Бебешки закуски

Когато детето свикне с кашите и пюретата, започне да проявява интерес към твърдата храна, а зъбките му започнат да пробиват, може да му предложите и твърди бебешки закуски – бебешки бисквити, обикновени бисквити, сухари, солети. Те са добра тренировка за дъвчене, но и лека за храносмилане и полезна храна. Това също са готови пакетирани бебешки храни, които можете да си набавите лесно от магазина и да използвате навсякъде – и у дома, и на разходка, и на почивка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама