Какво биха ви казали вашите тийнейджъри


Какво биха ви казали вашите тийнейджъри
Снимка: Thinkstock/Guliver

Животът на тийнейджърите никак не е лесен. Спомняте ли си времето, когато и вие сте били на тази възраст? Едва ли сте били най-послушните и примерни деца. Сигурни сме, че сте правили много луди неща и сте се качвали на главата на родителите си.

Е, сега нещата са обърнати и вие сте тези, които си имат един такъв непослушен тийнейджър вкъщи.

Опитайте се да подходите към него с търпение и разбиране. Този период никак не е лесен, особено като се има предвид всички нови технологии, социални мрежи и тези нови неща, които по вашето време дори на са съществували.

Вие и вашето дете може да минете успешно през този период, нужно е просто вместо да го съдите, да седнете и да поговорите.

А ето какво най-често вашият тийнейджър би искал да сподели:

Знам, че понякога правя глупави неща

Тийнейджърите, дори и онези "добрите", от време на време правят наистина глупави неща. Това е напълно нормално, като се има предвид животът, който водят децата на тази възраст. Все едно пък вие не сте правили простотии едно време?

Вместо да съдите детето си, защо не проведете един нормален разговор? Вашето дете си дава сметка, че понякога постъпва глупаво, но има нужда от разбиране, а не от лекции и наказания. Патрик, баща и дядо, който работи с тийнейждъри съветва: "Не се поддавайте на негативни чувства, не съдете и не се дръжте строго с децата си. Това, от което те наистина се нуждаят, е безусловна любов. Те трябва да знаят, че сте там за тях, винаги, дори и през лудите им тийнейджърски години."

Вашият тийнейджър може да ви тръшне вратата, да ви крещи или да прави на пук, но вие не трябва да му отвръщате със същото! Слушайте спокойно, опитайте да поговорите с него и покажете подкрепа. Вие сте неговият родител и трябва да сте до него и в добри, и в лоши времена.

Случват се много повече неща, отколкото ти казвам

Даян, майка на пет вече доста пораснали деца, казва, че чак сега, след дълги години, те са решили да споделят всички онези луди неща, които са направили, когато са били тийнейджъри. Тя не е знаела нищо за тях. Децата й били добре възпитани, имали хубави оценки в училище, ходели редовно на църква, а като пораснали си намерили добри работни места.

Понякога тийнейджърите не се чувстват достатъчно готови да споделят с вас всички онези простотии, които са направили. Не, че не искат, но знаят, че може би няма да ги разберете и ще ги осъдите.

Ако все пак детето ви реши да сподели нещо такова, отново трябва да проявите разбиране и да реагирате спокойно. Може дори да му разкажете някоя от вашите пикантни тийнейджърски истории. Със сигурност имате такива.

Искам да ти ти имам доверие, но трябва да го спечелиш

Не може да очаквате вашият тийнейджър да излее душата си пред вас, ако с действията си му показвате, че не приемате постъпките му за правилни. Доверието се създава. Ако искате той да ви се довери, покажете му, че може да го направи.

Розалин Уайзман, автор на книги за майките, препоръчва да провеждате често разговори с детето си. Планирайте си ден, в който ще седнете само двамата, очи в очи и спокойно ще разговаряте за нещата от живота. Отначало времето ви може да мине в мълчание, но постепенно вашият тийнейджър ще се отпусне и ще започнете да си говорите по важни въпроси, защото той ще разбере, че има добър слушател.

Моля те, не ме сравнявай

Най-лошото нещо, което може да направите, е да сравнявате детето си с неговите братя и сестри, с децата на приятелите си или дори със себе си.

Вашият тийнейджър отчаяно се опитвам да разбере кой е той всъщност и как се вписва в живота. Тези години са най-важни и определящи за него, сега той се изгражда като човек. Думите: "Защо не можеш да бъдеш като...” по-скоро ще навредят.

Обичайте детето си такова, каквото е. Приемете го с всички хубави качества и недостатъци, и ако има проблеми, бъдете до него, помогнете му да ги разреши и да продължи с високо вдигната глава.

Аз също мисля за важни неща

Може би си мислите, че когато станат тийнейджъри, децата ви все още не приемат нещата на сериозно и гледат на всичко с лека ръка. Не е задължително и вашето дете да го прави!

Младите хора могат да бъдат много наблюдателни и със сигурност са забелязали последиците от вземането на безотговорни решения на приятелите им или семейството.

Те също така са способни на силни чувства и искрено желание да помагат на другите.

Така че не подценявайте децата си, те могат да ви накарат да се гордеете с тях точно в тийнейджърските си години!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама