Kоликите - причини и лечение


Kоликите - причини и лечение
Снимка: iStock/Guliver

Коликите при бебетата са много често срещан проблем особено във възрастта до 6 месеца. Това е състояние, при което иначе здравото бебе плаче с часове без обяснима причина и след това внезапно спира. Плачът най-често започва в определено време от деня, обикновено през ранния следобед и след хранене.

Медицинската дефиниция на коликите е „състояние на здравото бебе, при което се наблюдават периоди на необясним интензивен плач, продължаващ повече от 3 часа на ден, повече от 3 дни в седмицата и в продължение на повече от 3 седмици”.

Знаци за появата на колики

В тези моменти бебето плаче неконтролируемо с подуто стомахче, крачета, свити към него, и лице, зачервено от болка. Докато плаче, обикновено изпуска и газове. Плачът продължава между 1 и 4 часа и изчезва внезапно.

Някои бебета са по-податливи на колики от другите. Лекарите вярват, че, ако родителите на бебето са имали колики на същата възраст, значи и тяхното дете е изложено на по-висок риск. Бебешките колики като цяло започват на възраст 2-3 седмици, в пика си са около 3-рия месец и до към 4-тия изчезват. При някои бебета е възможно да продължат и 6 до 12 месеца.

Причините за коликите

Макар че са толкова често срещани, коликите са една от най-големите мистерии в живота на бебето. Почти 20% от бебетата получават колики, без значение дали са родени по-рано или по-късно, момчета или момичета, дали се кърмят или се хранят с формула. Никой не знае защо някои бебета са по-податливи на колики, но има много теории за това.

• Слаба храносмилателна система

Бебето може да има колики, защото храносмилателната му система е твърде слаба – не съдържа достатъчно полезни бактерии и сокове, които да смилат храната и затова храносмилането на млякото се оказва трудна задача.

• Поглъщане на въздух

Пищенето и викането на бебето може да доведе до поглъщане на много въздух, който да създаде газове в стомаха. Сученето на мляко – независимо от гърдата на майката или от бутилка, също може да доведе до поглъщане на въздух заедно с млякото.

• Емоционалното състояние на бебето

Някои експерти вярват и че за твърде чувствителните бебета плаченето поради колики е начин за освобождаване на тревогите и вълненията. Ако бебето е обсипано със звуци, гледки или с някакъв вид физически дискомфорт, може да започне да плаче в един момент, когато не може да понесе повече.

• Тютюнопушенето при майката

Изследователите наблюдават, че бебетата, чиито майки са пушили или по време на бременността, или по време на кърменето, са изложени на по-висок риск от появата на колики.

• Диетата на майката

Някои експерти вярват и че, ако диетата на майката съдържа храни, причиняващи киселини или газове – като зеле, карфиол, бобови култури, пикантни храни, кафе, чай и др. – малък процент от тях попадат в стомахчето на бебето посредством кърмата и причиняват колики.

Как да се справим с коликите на бебето

Първата стъпка е да останем спокойни, когато бебето получи колики и започне да плаче. Бебетата имат тази странна способност да улавят стреса на родителите си и това стресира тях самите още повече. Важно е да помним, че това е фаза, която ще отмине, колкото и трудно да ни се струва в момента. Коликите няма да навредят на бебето и то ще ги надрасне. Затова нека подходим към ситуацията с повече спокойствие.

• Да отвлечем вниманието на бебето

Нещо, което може да помогне, е отвличането на вниманието на бебето като го вземем на рамото си, разхождаме го и го потупваме нежно по гърба.

• Да успокоим бебето с нежен масаж или потупване

Много бебета намират за успокояващо, когато ги люлеят в люлката. Други се чувстват по-добре, когато нежно масажираме коремчето им с кръгови движения от ляво на дясно. Това помага за освобождаването на газовете от стомаха.

• Да оригваме бебето след всяко хранене

От огромно значение е и да оставяме бебето да се оригва често, включително веднага след всяко хранене. Това помага за освобождаването на поетия в хранопровода въздух и понижава шансовете за колики.

• Промени в диетата на майката

Майката също може да промени диетата си, за да провери дали това ще помогне на бебето. Добре е, след като променим обичайните си хранителни навици, да изчакаме два дена, за да видим дали има някакъв ефект върху коликите на бебето.

Препоръки от лекаря

Ако преценим, че сме направили всичко възможно, за да спрем коликите, но състоянието не на бебето не се подобрява, можем без притеснение да потърсим медицинска помощ. Има някои билкови и хомеопатични лекарства, които педиатрите изписват за облекчаване на коликите при бебетата.

Коликите може и да ни изглеждат като много страшна ситуация, тъй като бебето продължава да плаче с часове, но все пак най-важното е да помним, че това е етап, който ще отмине. Като родители просто трябва да се научим да запазваме спокойствие и да успокояваме бебето по всеки възможен начин.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама