Колко струва да си бременна в България?


Колко струва да си бременна в България?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всяка майка иска най-доброто за своето дете, дори то все още да не е родено. Ако вече сте бременна или пък планирате това да се случи в скоро време, то със сигурност през главата ви е минавал въпросът „Трябва ли да си платя, за да съм сигурна, че всичко ще е наред?“ Отговорът е и да, и не... поне в България. Затова днес ще си поговорим за бременността в цифри, забравяйки за малко щъркелите и сладурските панделки, ританки и какво ли още не.

По принцип бременните би трябвало да са освободени от всякакви здравни такси, но за съжаление рядко се получава така. Макар да не плащате потребителска такса, съвсем скоро ще установите, че дори да се следите по здравна каса в държавна болница, вие имате право едва на 3 прегледа с ехограф. Тук е моментът да ви кажем, че тази бройка се изчерпва едва месец след установяването на бременността ви. След това плащате пълната цена за ехографски преглед, което в цифри варира между 20 и 50 лева, в зависимост от болничното заведение и ценоразписа на лекаря. Разбира се, извън видеозона, вие имате право на ежемесечната “женска консултация“, която се състои в измерване на килограми, обиколка и кръвно налягане.

Има и някои допълнителни прегледи и изследвания, които бременната е желателно да направи. Те не са задължителни (и поети от здравната каса), но са силно препоръчителни и ще ви спестят милиони тревоги, свързани с това дали бебенцето ви е напълно здраво. Първото изследване е биохимичен скрининг – прави се още в първия триместър от бременността и струва около 100 лева. То има за цел да даде отговор на въпроса дали детето има генетични заболявания като Синдрон на Даун например.

Вторият преглед, който се прави при специализиран лекар, е фетална морфология. В България лекарите, които са наистина добри в тази диагностика, са доста натоварени и повечето бъдещи майки си записват час около месец по-рано. Изследването се прави в периода 18-22г.с. и струва между 80 и 120 лева.

Нека прибавим и приеманите от много бременни витамини и лекарства – средно около 30 лева на месец, в случай че бременността не е проблемна и не се изискват скъпоструващи медикаменти.

След тази проста сметка, много бъдещи мами ще си зададат въпроса колко ли струва раждането в такъв случай. Чисто информативно, едно естествено раждане в държавна болница може да ви излезе и напълно безплатно, стига да не искате упойка. В случай, че в идеалистичните ви представи обезболяването е задължително, сметката започва да расте от 200-300 лева. Ако държите и лекарят, който ви е следил през изминалите 9 месеца, да присъства на раждането, добавете още 900 лева стандартна такса за „избор на екип“.

Нашият съвет е да се посетят поне няколко родилни отделения в Деня на отворените им врати, които се провеждат горе-долу всеки месец. Там ще получите финансова информация, а и ще можете да видите условията, което също не е за подценяване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама