Кредит за първи път - какво трябва да знаем? 4 съвета.


Кредит за първи път - какво трябва да знаем? 4 съвета.
Снимка: Архив

Днес вземането на кредит, особено от небанкова кредитна институция, е по-лесно отвсякога. Ориентирането на компаниите, предлагащи бързо краткосрочно кредитиране, към възможностите на онлайн обслужването, утвърди на пазара иновативния финансов продукт, познат като онлайн кредит. И въпреки опростената процедура, с която се славят бързите кредити, за някой потребители все още съществуват страхове относно тегленето на бърз кредит и въобще кредитирането като цяло. По този повод подбрахме 4 важни съвета, които биха ви били от полза, когато ще теглите кредит за първи път.

1. Целта на усвоявания кредит трябва да бъде водеща при определяне на исканата сума

Лекотата при усвояването на бързи пари не бива да бъде причина да теглите такива без основателна причина. Ето защо специалистите съветват - когато прибягвате до кредитиране, било то под формата на потребителски или бързи кредити, водете се от конкретната цел. Това ще рече, че ако са ви нужни пари за покупка на бяла техника, за заплащане на лечение, ремонт у дома или пък предстояща почивка, следва да използвате усвоената сума точно за това. Значимостта на поставените цели, за които имате нужда от финансиране, също е от значение.

2. Месечната погасителна вноска не бива да нарушава стандарта ви на живот

Главната причина, поради която бързите кредити са така предпочитан финансов продукт, е тяхната гъвкавост по отношение на обслужването му като цяло. Фирмите, които предоставят бързи пари, предоставят възможността сами да определите и сумата на месечната си вноска, съгласно индивидуален погасителен план. Тази практична възможност ви дава правото да планирате връщането на кредита в размер и срок, който да не нарушава семейния ви бюджет и да доведе до неблагоприятни финансови последици впоследствие.

3. Формирането на лихвения процент има ключово значение за кредитополучателя

Лихвеният процент е компонентът, който често притеснява кредитополучателите, особено когато става въпрос за бърз кредит. Обикновено всички компании за бързи пари предлагат доста по-високи лихвени проценти. Затова си има логично обяснение - небанковите кредитни компании не изискват от клиентите си обезпечение на заема, доказуемост на доходите и прочие документална отчетност, характерна за банките. Високият лихвен процент е водещ фактор за оскъпяването на вашия кредит и това е неоспорим факт. Затова при избора на кредитираща компания си струва да обърнете внимание на начина на формирането на лихвения процент - дали той е фиксиран за целия период на кредита, или може да бъде променен?

Обикновено лихвеният процент се формира въз основа пазарния индекс плюс процентна надбавка от кредитната компания. Пазарният индекс не е константна величина и промяната му може да оскъпи вашия кредит. Важно е при подписването на договор за кредит да сте наясно дали тази промяна ще повлияе на лихвения процент, или за целия срок на договор той ще бъде един и същ.

4. Таксите при тегленето на кредит също не са за пренебрегване

Ниският лихвен процент е важен, но не по-малко от размера на таксите, които начислява кредиторът. Често банковите и небанковите кредитни компании изтъкват ниския лихвен процент като фактор за усвояването на бързи пари от тях, но пък за сметка на по-високите такси. Важно е да проверите дали всички такси са включени при изчисляването на годишния процент на разходите (ГПР). При различните кредитиращи компании таксите за кандидатстване, обработка на документи, различни видове оценки на кредитоспособността и други, варират или липсват.

Нашият съвет е преди да изберете небанкова институция за получаване на бърз кредит, да потърсите информация в интернет за фирмата. Повечето фирми са с добра репутация и са коректни със своите клиенти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама