Кърмата "изпраща" съобщения до бебето


Кърмата "изпраща" съобщения до бебето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Млякото не е просто храна. Колкото по-задълбочено го изследват учените, толкова по-сложно се оказва то, пише The New York Times. Наред с хранителните вещества като протеини и калций, млякото съдържа имунни фактори, които защитават детето от болести. В него има и цяла менажерия от микроби, някои от които колонизират червата на бебетата и им помагат да смилат храната. Млякото дори съдържа специални захари, които да „наторяват“ цялата тази градина от микроби. Сега се оказва, че млякото съдържа и съобщения.

Ново изследване върху маймуни, публикувано в журнала Behavioral Ecology, показва, че хормонът кортизол, който също се съдържа в млякото, може да има решителен ефект върху развитието на бебетата. Малките маймунки разчитат на кортизола, за да разбират какво е състоянието на майките им и според това настройват растежа си и дори променят темперамента си, смятат авторите на проучването.

„Млякото служи почти като феромон – химически сигнал, изпращан от един индивид на друг“, казва Джефри Френч от Университета на Небраска, който не е участвал в изследването. По думите му резултатите ще променят начина, по който мислим за майчиното мляко.

Кати Хинде, биолог от Харвардския университет и ръководител на проучването, и екипът й са изследвали 108 майки макаци, които кърмят бебетата си в Калифорнийския национален център за изследване на приматите. Учените са събрали проби от мляко и са измерили енергийното му съдържание и наличието на кортизол. Кортизолът изпълнява редица функции в човешкия организъм, но е най-известен като хормон на стреса. Когато се произвежда в тялото ни, той ни подготвя за ситуации, предизвикващи тревога и страх, като увеличава глюкозата, която мозъкът консумира и подтиска храносмилателната система.

Кортизолът в тялото на майката попада и в кърмата й, а бебетата са изключително чувствителни към него. Установено е, че пиенето на майчино мляко води да бързо развиване на рецептори у децата за засичане на кортизол. Такъв процес не се наблюдава при бебета, които се хранят с изкуствено мляко.

Сред изследваните макаци някои майки са доставяли големи количества кортизол с млякото си, а други съвсем малки. Високото съдържание на кортизол е провокирало бърз растеж. Учените са наблюдавали макаците, за да разберат какво определя количеството на произведения кортизол. Те са открили, че това има връзка с броя на бебетата, които е имала всяка майка. Младите майки имат високо ниво на кортизола, докато при майките с по около 10 малки, то е много по-ниско. Младите майки имат все още неразвити млечни жлези, които отделят по-малко мляко, отбелязва д-р Хинде. Тя подозира, че високите нива на кортизол при младите майки са предупреждение за бебетата им да не очакват много мляко и енергия. Бебетата, хранещи се с мляко с високо съдържание на хормона са по-малко игриви и по-напрегнати, като фокусират ограничената си енергия в натрупване на тегло. В резултат те наддават по-бързо.

Възможно е кортизолът в кърмата да влияе и на човешките бебета, но антропологът Мелиса Емери Томпсън предупреждава, че разликите между маймуните и хората правят такива сравнения трудни. Разгадаването на сигналите, които бебетата откриват в майчиното мляко може в бъдеще да доведе до промени в състава на изкуствените млека. Производителите се опитват да възпроизведат дори микробите, съдържащи се в кърмата, но може би трябва да имат предвид и посланията, които млякото може да доставя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама