Можем ли да насърчим здравословното хранене на децата – мисията е възможна


Можем ли да насърчим здравословното хранене на децата – мисията е възможна
Снимка: Нестле

Насърчаването на здравословното хранене при децата до 7 г. и изграждането на полезни навици е от сред най-важните задачи на възрастните. Възможна ли е обаче мисията да научим малчуганите да хапват повече плодове и зеленчуци и да се движат, особено в ситуации на продължаваща пандемия? Според Снежана Ганцова, учител и логопед в детска градина „Зорница“ Видин, сред ключовите фактори за успех е наличието на достъпно съдържание, което да бъде представено на най-малките. Според нея родителите и учители играят най – съществена роля при възпитаването на навици за балансирано хранене и физическа активност у децата, но те често нямат нужните учебни материали, за да се справят с тази нелека задача. Като огромна стъпка напред Снежана определя програмата "Нестле за по-здрави деца", която осигурява интерактивно, адаптирано и въздействащо учебно съдържание за детските градини. С помощта на видеата в програмата децата се учат сами да разпознават нужните за тях хранителни вещества и се мотивират да се хранят по-здравословно, аргументира се тя.

Учителят Ралица Цветанова разказва, че детска градина "Зорница" във Видин се включва в "Нестле за по-здрави деца" през септември 2019 г. "Първото нещо, което грабна нашите деца бяха героите на "Маргаритка", които са главните действащи лица във филмчетата. Видеоклиповете бяха изключително интересни, с подходящи илюстрации и на достъпен за детската възраст език", споделя учителката. Тя разказва, че преди всеки от модулите децата гледат видеосъдържанието и после заедно го обсъждат. Малчуганите споделят впечатления и коментират дали се хранят здравословно в ежедневието. След дискусиите изпълняват задачите, поставени в края на видеата. "На мен и колегите ми правеше впечатление, че след изпълнението на дейностите по определен модул децата пренасяха темата в игри и разговори. Докато се забавляваха например в кухненския кът, те обсъждаха кои зеленчуци да подберат и защо са полезни. Или ако някой поискаше допълнителна порция по време на обяд, другите му обясняваха защо не е полезно да се преяжда. Когато пък си представяха във въображаемите си игри, че отиват на ресторант, си поръчваха вода вместо сокчета", разказва още Ралица. Според учителката програмата успява да впечатли децата дотолкова, че дори и вкъщи родителите забелязват промяна. Малчуганите започват да споделят впечатления кои храни са полезни, да помагат в приготвянето на ястия и сервирането.


Класна стая на открито в училището в с. Белозем (Пловдив), изградена с помощта на програма "Нестле за по-здрави деца".

Модулът "Играй активно" се оказва полезен по отношение на новите игри, които децата учат заедно. Чрез видеоклипове и съдържание те откриват колко полезно е движението и защо е важно човек да е физически активен. Сред другите забавни модули за малчуганите от детска градина "Зорница" е и "Училище на четири лапи". „"Децата споделяха активно за своите домашни любимци - как се грижат за тях и как играят. Освен това научиха какво е важно, за да се отглеждат животните в домашни условия. Отделно от това в двора на градината от няколко години се грижим за свой "домашен любимец. Имаме къщичка за котки и децата редовно носят от в къщи храна за него, така че програмата се вписа перфектно като част от нашите педагогически методи ", допълва учителката.

Снежана Ганцова е убедена, че забавният и достъпен начин, по който се поднася информацията за здравословното хранене, полезните храни и активния начина на живот, както е в програмата "Нестле за по-здрави деца" е сред ключовите фактори за интереса на децата. Как обаче това съдържание може да бъде усвоено най-ефективно, така че децата да могат приложат наученото в своето ежедневие? "Тайната се крие в това малчуганите сами да осъзнаят важността на балансираното хранене, като обменят идеи, споделят техните собствени преживявания и помагат при приготвянето на храната у дома. В нашата градина използваме интерактивни беседи, с които стимулираме децата да разсъждават върху темите за здравословното хранене", казва още тя.

Пикник зона, създадена с помощта на програма "Нестле за по-здрави деца" в училището в с. Марково (Пловдив).

ДГ "Зорница" е една от многото детски градини, които се включват в инициативата на "Нестле за по-здрави деца". Програмата има за цел да стимулира позитивна промяна при деца, учители и родители, за да могат заедно да изградят здравословна култура на хранене. За учебната 2020/2021 г. в програмата имат възможност да се включат и други детски градини и училища, трябва само да се запишат за участие, като подадат имейл на: healthierkids@apraagency.com.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама