Най-добрата възраст за игри с детска кухня


Най-добрата възраст за игри с детска кухня
Снимка: iStock

Кухнята е любимо място не само на малките момичета – момчетата също често биват пленявани от магията, с която мама и татко превръщат продуктите в храна. Но котлоните, фурните, рязането и подреждането са дейности, които са интересни за децата в момент, когато все още не е безопасно да ги оставим да помагат пълноценно. Ето защо родителите често търсят кухни-играчки за своите малчугани. Но коя е най-подходящата възраст да осигурите на детето си място, където да ви подражава, да играе и да се учи?

Идеалната възраст за детска кухня е…

Няма универсален отговор, който можем да дадем. Всяко дете се развива със своя собствена скорост, а интересите му често се променят. Затова идеалната възраст за вашето дете е моментът, в който то прояви искрен интерес към вашето готвене, към съдовете и уредите във вашата кухня.

И все пак има някои моменти, в които наличието на детска кухня би могло да бъде изключително полезно за развитието на детето.

Между 2 и 3 години

По време на третата си година децата много обичат да имитират възрастните. Този интерес е подкрепен от факта, че вече имат значително по-добра фина моторика и могат да се справят със сложни задачи като подреждане на масата, рязане на храна за игра, дори хранене на играчките си.

В този период детето ще започне да научава имената на всички съдове, прибори, уреди и храни в кухнята, особено ако я оборудвате с миксер, машина за смути, сервизи за чай и др.

Между 1 и 2 години

При някои деца индивидуалното развитие и личните интереси позволяват детската кухня да се превърне в любима игра още след 18-месечна възраст. Дори да е малко предизвикателство за него, то може спокойно да отваря и затваря вратите, да вади и подрежда съдовете, да върти копчетата и да се радва на щракането, светенето или мелодиите (в зависимост от модела играчка, който сте избрали).

При всяко положение детската кухня може да му помогне да развие въображението си и да подобри фините движения и координацията между ръцете и очите си.

Между 3 и 5 години

Не бързайте да се отказвате от детската кухня, докато детето е в предучилищна възраст. Тя все още може да бъде интересна за него, макар и по различен начин. Често в определен период децата се връщат към кухнята, за да открият, че могат да играят с нея заедно с приятелите или братята и сестрите си. Ролевите игри на родители, на ресторант стават доста по-сложни, но и подпомагат развитието на социалните умения на малчуганите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама