Най-голямото арт-изложение в България се открива във Варна


Най-голямото арт-изложение в България се открива във Варна

Занаятите са тайнството на нашите прекрасни земи. Те са дарба, усъвършенствана през вековете, извървяна и изстрадана.

Ако искате да се докоснете до красотата и багрите на българските занаяти, посетете най-голямото арт изложение в България - Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика”.

Панаирът се открива на 1 август и в продължение на цели 20 дни ще украсява Морската градина на Варна.

На едно място ще се съберат талантливи майстори на занаяти от цялата страна, които ще съживят българската история и традиции.

Разхождайки се из Панаира, всеки ще има възможността да се полюбува отблизо на красотата на ръчно сътворените творби на иконописци, тъкачи, дърворезбари, кожари, медникари, бижутери, майстори на рисувана коприна и стъкло и много други.

Майстори, отдали сърцето и душата си на занаятите, ще демонстрират своите умения пред вас и ще ви позволят да усетите чувството да сътвориш нещо красиво със собствените си ръце.

„Българските занаяти не са загубени, ние имаме наследниците, просто сме длъжни да им ги предадем, да ги обичат и някой ден да се връщат към тях дали като хоби, дали като занаят”, споделя с усмивка на лице един от участниците на Панаира.

Разхождайки се из прохладната Морска градина, из която се носи приятна творческа атмосфера, ще се срещнете с Мария Кръстева - най-добрата майсторка на кукли. Млада, чаровна жена, със сияйна усмивка, с неизтощимо въображение и идеи, тя пресъздава герои от българския фолклор, които изпод сръчните й ръце излизат закачливи и комични.

Всяка една от куклите на Мария си има собствен образ, история и дори характер.

Талантливата майсторка е превърнала тъкането в свое хоби, а изработката на кукли е хобито, прераснало в една много интересна професия.

След това ще се спрете при Дари. Като видите с каква любов и желание тя тъче своите уникални, цветни черги, няма как да я подминете.

Станът и подредените като за изложба шарени черги със сигурност ще привлекат вниманието ви. Няма ден, в който аз да не съм на стана и да не творя. Щастлива съм, защото откакто тъкането се превърна в моя професия, нямам нито един работен ден.”, с радост споделя Дарина.

Ще усетите топлината, която носят нейните красиви български черги, навяващи носталгични спомени и ще ви се прииска да седнете на стана. И ще го направите, защото талантливата майсторка ще отдели специално внимание на желаещите да се учат на един от най-красивите български занаяти.

Продължавайки по нататък, пред погледът ви ще заблести шлифованото стъкло на Боби Коруджиков, преподавател в Художествената академия в София.

Майстор, който с двете си ръце създава уникални бижута, с които всяка дама ще се превърне в кралица. Основата при изработката на всяко от бижутата му е кристал, в който ръчно се вгражда кристално огледало. Процесът завършва с поставянето на цветно витражно стъкло.

Друга атракция на панаира на занаятите е цветният порцелан, изработен по технологията „цветно кракле”. Автор на тези красоти е Йордан Григоров.

Не може да не се влюбите в миниатюрните дърворезби на самоукият майстор Иван Костов. Невероятно талантлив, с бликащо чувство за хумор, той увлекателно ще ви разказва за всяка своя творба.

За доброто настроение на всички посетители на изложението организаторите са поканили изпълнители на автентичен български фолклор и много други артисти.

И тази година ще се проведат традиционните конкурс „Сувенири” и конкурс „Уникати”. Победителите в конкурса „Уникати“ се определят от професионално жури с председател - носител на Награда Варна. В конкурса, авторите участват със свои творби в областта на: металопластика, рисувана коприна, дървопластика, произведения от художествено обработени кожа и стъкло, художествен текстил, изящна керамика и други.

Една от кулминационните прояви в програмата е Международният пленер на изящните изкуства. Във Варна ще творят художници от Русия, Германия, Франция, Румъния и България. Международният пленер на изящните изкуства - Варна е ежегодна варненска среща, в които автори от цял свят говорят на един език - езикът на изкуството. Пленерът ще завърши с благотворителна изложба.

В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ са изложени картините на големи художници от девет държави.

Срещу галерията е разположено пространството отредено за каменоделците. Един занаят, който се възражда благодарение на едно от най-добрите училища в Европа – Училището по каменоделство в с. Кунино.

А непосредствено до него ще е и италианско бунгало, в което италианският консул за Варна и Бургас- г-н Антонио Таркуинио ще се представи в качеството си на автор.

Още много автори на рисувана коприна и стъкло, бижутери, керамици и дърворезбари, тъкачи и иконописци, ще видите на международното изложение.

"Човек е създаден, за да създава“, това е мотото на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама