Най-опасната детска играчка


Най-опасната детска играчка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Най-опасните за здравето на децата играчки, които родителите им могат да им подарят за Коледа, са тротинетките, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Те показват значително увеличаване на свързаните с играчки инциденти през последните 25 години.

Изследователи от Педиатрията в Кълъмбъс, Охайо, сравнили и анализирали данни за свързани с играчки посещения на малчугани в интензивните отделения на болници. Оказва се, че между 1990 г. и 2011 г. близо 3,4 милиона деца в САЩ са били лекувани заради свързани с играчки наранявания. Регистрирано е 61-процентно увеличаване на тези наранявания между 1990 г. и 2001 г.

"Виновниците" са играчки, които децата карат - тротинетки, велосипеди с три колела, задвижвани от двигатели автомобили, като например Барби джипове. 35 на сто от нараняванията и 43 на сто от посещенията в интензивните отделения са свързани с тях.

Топките са причина за 9,9 на сто от нараняванията. Оръжията играчки нараняват децата по-рядко, отколкото можеше да се предполага - в едва 3,4 а сто от случаите. В дъното на своеобразната класация са мултимедийните игри.

Как се стига до инцидентите? В 45 на сто от случаите децата падат от играчките. В 22 на сто от случаите инцидентите са свързани със сблъсък, а в 11 на сто - с поглъщане на чуждо тяло.

Случайните наранявания с играчка стават най-често на двегодишна възраст. Броят на момчетата, които заради играчка посещават спешно отделение на болница, е два пъти по-голям от този на момичетата. Тази разлика между момчета и момичета изчезва към 17-годишна възраст.

Източник: БТА

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама