Няколко признака, че детето ви страда от дислексия


Няколко признака, че детето ви страда от дислексия
Снимка: Istock

Дислексията, наричана още "затруднения при четене", засяга областите на мозъка, които обработват езика.

Има няколко вида обучителни затруднения и дислексията е един от тях, която като термин показва, че човек има затруднения с четенето, въпреки че е достатъчно интелигентен и мотивиран да учи.

Вижте още: Някой ден ще имам син и ще правя всичко наобратно

Хората с дислексия могат също да имат затруднения с разбирането и правилното писане.

Тези затруднения НЕ са свързани с интелигентността на човек. Това е нарушение, което включва затруднения при четене поради проблеми с идентифицирането на звуците на речта и разбирането как те са свързани с букви и думи (или декодирането им).

Дислексията се установява в детството, когато хората се учат да четат и пишат. Повечето деца с дислексия могат да бъдат успешни в училище с помощта на учители или специализирана програма за обучение. Емоционалната подкрепа също играе важна роля.

Въпреки че няма лек за дислексия, ранната оценка и подходящият подход осигуряват най-добри резултати. Дислексията понякога остава недиагностицирана с години и не се разпознава като такава дори в зряла възраст. Но никога не е късно да се потърси помощ.

Вижте още: 7 неща, за които никоя майка не трябва да се извинява

Деца с дислексия

Детето прави визуално четене и можете да прочетете „вол“ вместо „вълк“ или „дълъг“ вместо „дъно“. Децата с този тип дислексия могат да четат познати думи, но изпитват трудности при четенето на непознати, дълги думи или рими.

Децата и възрастните с дислексия може да покажат трудности при четенето на цели изречения, както и на отделни думи. Те преписват думите неправилно, въпреки че виждат как са написани.

Помощ за деца с дислексия

Като родители можете да помогнем за лечението на дислексия, като следваме следните съвети: разберете каква е специфичната трудност на детето; работете с него върху конкретни дейности за преодоляване на затруднението му; използвайте играта като работен инструмент; не оказвайте прекомерен натиск върху детето; поддържайте детето мотивирано.

Признаци на дислексия в предучилищна възраст

Признаците, че малкото дете може да има дислексия, включват: забавяне в началото на говора; бавно научаване на нови думи; проблеми с правилното формиране на думи, като промяна на звуците на думите или объркване на думи с подобно звучене; проблеми със запомнянето или произнасянето на имена, букви, цифри и цветове; затруднено учене на детски стихчета или игри с рими.

Вижте още: Ето какво се случва с мозъка на дете, когато майка му го целува (СНИМКА)

Училищна възраст

Когато детето започне училище, признаците и симптомите на дислексия може да станат по-видими: ниво на четене е под очакваното за възрастта; проблеми с обработката и разбирането на това, което чува; затруднено намиране на правилната дума или формулиране на отговори на въпроси; проблем със запомнянето на вече научени неща; затруднено виждане (а понякога и чуване) на прилики и разлики между букви и думи; невъзможност за произнасяне на непозната дума; правописни затруднения; отнема повече време от обикновено за изпълнение на задачи, които включват четене или писане.


                            
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама