Няколко признака, че детето ви страда от дислексия


Няколко признака, че детето ви страда от дислексия
Снимка: Istock

Дислексията, наричана още "затруднения при четене", засяга областите на мозъка, които обработват езика.

Има няколко вида обучителни затруднения и дислексията е един от тях, която като термин показва, че човек има затруднения с четенето, въпреки че е достатъчно интелигентен и мотивиран да учи.

Вижте още: Някой ден ще имам син и ще правя всичко наобратно

Хората с дислексия могат също да имат затруднения с разбирането и правилното писане.

Тези затруднения НЕ са свързани с интелигентността на човек. Това е нарушение, което включва затруднения при четене поради проблеми с идентифицирането на звуците на речта и разбирането как те са свързани с букви и думи (или декодирането им).

Дислексията се установява в детството, когато хората се учат да четат и пишат. Повечето деца с дислексия могат да бъдат успешни в училище с помощта на учители или специализирана програма за обучение. Емоционалната подкрепа също играе важна роля.

Въпреки че няма лек за дислексия, ранната оценка и подходящият подход осигуряват най-добри резултати. Дислексията понякога остава недиагностицирана с години и не се разпознава като такава дори в зряла възраст. Но никога не е късно да се потърси помощ.

Вижте още: 7 неща, за които никоя майка не трябва да се извинява

Деца с дислексия

Детето прави визуално четене и можете да прочетете „вол“ вместо „вълк“ или „дълъг“ вместо „дъно“. Децата с този тип дислексия могат да четат познати думи, но изпитват трудности при четенето на непознати, дълги думи или рими.

Децата и възрастните с дислексия може да покажат трудности при четенето на цели изречения, както и на отделни думи. Те преписват думите неправилно, въпреки че виждат как са написани.

Помощ за деца с дислексия

Като родители можете да помогнем за лечението на дислексия, като следваме следните съвети: разберете каква е специфичната трудност на детето; работете с него върху конкретни дейности за преодоляване на затруднението му; използвайте играта като работен инструмент; не оказвайте прекомерен натиск върху детето; поддържайте детето мотивирано.

Признаци на дислексия в предучилищна възраст

Признаците, че малкото дете може да има дислексия, включват: забавяне в началото на говора; бавно научаване на нови думи; проблеми с правилното формиране на думи, като промяна на звуците на думите или объркване на думи с подобно звучене; проблеми със запомнянето или произнасянето на имена, букви, цифри и цветове; затруднено учене на детски стихчета или игри с рими.

Вижте още: Ето какво се случва с мозъка на дете, когато майка му го целува (СНИМКА)

Училищна възраст

Когато детето започне училище, признаците и симптомите на дислексия може да станат по-видими: ниво на четене е под очакваното за възрастта; проблеми с обработката и разбирането на това, което чува; затруднено намиране на правилната дума или формулиране на отговори на въпроси; проблем със запомнянето на вече научени неща; затруднено виждане (а понякога и чуване) на прилики и разлики между букви и думи; невъзможност за произнасяне на непозната дума; правописни затруднения; отнема повече време от обикновено за изпълнение на задачи, които включват четене или писане.


                            
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама