Празнуваме Деня на бащата


Празнуваме Деня на бащата
Снимка: iStock/Guliver

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на бащата.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Ерусалим. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф 19 март - в Аржентина, Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни. В Русия пък празникът се чества на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 година. Но, едва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

Ето и няколко прекрасни цитата за бащите:

"Вярвам, че това, в което се превръщаме, зависи от нещата, на които нашите бащи ни учат в онези моменти, когато не се опитват да ни научат на нищо. Така се формираме от тези малки късчета мъдрост."

Умберто Еко

***

"Баща ми ми направи най-хубавият подарък, който някой някога може да даде на друг човек – повярва в мен." 

Джим Валвано

***

"Докато човек осъзнае, че може би баща му е бил прав, обикновено самият той вече има син, който мисли, че баща му греши."

Чарлз Уадуърт

***

"Най-забележителното качество на всеки баща е как се отнася към децата си, когато никой не го гледа."

Дан Пиърс

***

"Според мен няма друга по-силна нужда за детето от бащината му защита."

Зигмунд Фройд

***

"Да си добър баща е като бръсненето. Независимо от това колко добре си се обръснал днес, утре трябва да направиш същото."

Рийд Маркам

***

"Само мъдрият баща познава добре децата си."

Уилям Шекспир

***

"Сега, когато баща ми не е между живите, аз, колкото и да е странно, в основата си не чувствам отсъствие, а обратно, а неговото присъствие. Едва след неговата смърт, аз истински започнах да разбирам всичко, което ми е говорил. Него го няма, аз все още продължавам да се уча от него."

Джеф Бриджис

***

"Не е трудно да станеш баща, но е много трудно да бъдеш истински татко.

Вилхелм Буш

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама