Първите му димички – най-голямата радост


Първите му димички – най-голямата радост
Снимка: Thinkstock/Guliver

Да бъдеш родител е нещо прекрасно! Разбира се, с появата на малкото бебче започват грижите, отговорностите, лишенията, но всичко това си заслужава!

Чувството да си майка и да отгледаш свое собствено дете не може да се сравни с нищо на света. Да държиш в ръцете си това мъниче и да го гледаш как се усмихва, едва ли има по-прекрасно чувство...

А още по-хубаво ще е, когато след време чуете неговата първа думичка и тя да е "мама”. Обикновено това се случва между 8-9 месец, но при всяко бебенце е различно.

Възможно е да изрече първата си думичка на 5 месеца, а може да се случи на първия му рожден ден, няма как да знаете това. Колкото и да ви се иска да чуете гласчето му, имайте търпение и това ще стане.

Когато е още мъничко, около третия месец, бебчето ви започва да ви гледа загадъчно докато му говорите и се маймуните. Малкото човече сякаш започва да се заслушва в звуците около него. То все още не може да разбере какво му говорите и защо правите тези странни физиономии.

Около края на третия месец бебчето вече започва да гугука и да издава странни звуци, които само то си разбира.

След като порасне още малко, около 5 и 6 месец, вашата рожба вече може да изговаря цял набор от звуци, от устата му може да се чуе "ба-ба’’, "га-га” или "та-та’’.

В края на шестия и началото на седмия месец, бебчето вече започва да разпознава името си и като че ли ви отговаря с различни срички, които нямат никакъв смисъл. То обаче вече започва да се осъзнава и малко по-малко да разбира света около него.

Прието е, че бебета проговарят от 9 до 12 месец. Това е периодът, в който ще имате щастието да чуете първата думичка на вашето дете, която в повечето случаи е "мама”. Каква по-голяма радост от тази?!

И все пак, ако бебенцето не преговори до първата си година, това не трябва да ви тревожи. Причините за подобно забавяне могат да бъдат най-различни и голяма част са напълно безобидни. Това може да са чисто физиологични особености, които могат да забавят проговарянето, така че не се притеснявайте.

И все пак, ако не сте говорили често на детето си, това да окаже влияние върху първите му думички.

Ето защо ще дадем няколко съвета на родителите, които нямат търпение да чуят първата думичка на своето дете:

Редовно четете или разказвайте на бебчето приказки за лека нощ. Няма значение, че мъничето все още не ги разбира, това ще повлияе много на по-нататъшното му развитие.

Говорете му нежно и спокойно. Докато се грижите за мъничето, се опитвайте непрекъснато да му говорите разни неща, това определено ще му окаже влияние. Овен това вашият глас ще подейства успокояващо и приятно на детето и то ще спи спокойно. Ако повтаряте едни и същи думи, то със сигурност ще ги запомни.

Пейте му детски песнички. Те успокояват децата. Освен че бързо може да приспите вашето бебче с песен, това ще помогне и за по-бързото му проговаряне. И не притеснявайте, ако не сте добри певци – вашето бебче няма как да разбере това.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама