Решиха как ще се учи в условия на COVID-19 в България


Решиха как ще се учи в условия на COVID-19 в България
Снимка: iStock/Guliver

"Да, окончателно е – учебната година стартира присъствено. Всички страни в ЕС ще бъдат така, всички се отказаха от политиката на крайна социална изолация." Това заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Според него, в ЕС има две стратегии. Първата е хибридна – т.е. да има редуване на присъствено обучение, което за България било неприемливо. Втората стратегия е и българската – щом има установени случаи на коронавирус някъде, съответният клас или училище веднага да премине към дистанционна форма на обучение. В тази стратегия влиза и разделяне на класовете там, където е възможно.

"Има предложени промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които да регламентират дистанционното обучение като компесаторна форма на обучение", увери Вълчев пред Нова телевизия. Това значи, че ще може при определени обстоятелства дете да учи дистанционно за не повече от 30 дни с подкрепата на учителя, като виртуално е част от класа, който е на присъствено обучение.

"Само по медицински причини деца остават вкъщи да учат дистанционно", подчерта Вълчев и напомни, че и без страха от COVID-19 15-20% от децата, които трябва да учат, не ходят на училище. Ще има списък с хронични заболявания, заради които децата може да не ходят на училище и да учат дистанционно. Вълчев, обаче, призна, че по-големият проблем бил когато родителите или в семейството има хронични заболявания. "Ще опитаме да създадем алтернативи и в този случай, ще има срещи в края на тази и началото на следващата седмица", обясни образователният министър.

"При сезонни грипни вируси, за съжаление, ще се наложи да се излиза в дистанционен режим за обучение и за първокласниците. След това ще има по-засилен компенсаторен процес на обучение. Ще подпишем нов колективен трудов договор за сектора, с по-високо заплащане за учители.

Организационните мерки ще са препоръчителни – ще дадем списък с мерки за социална дистанция, с препоръки, но всяко училище ще решава само за себе си. Ако някое училище не може да реализира такива мерки, с епидемиолог ще се решава кои класове "да се затворят". Ще препоръчваме колкото се може по-малко време учениците да стоят в коридорите", гласят обясненията на Красимир Вълчев.

ТРЯБВА ЛИ МАЛКИТЕ ДЕЦА ДА НОСЯТ МАСКИ

Образователният министър заговори за създаване на нов електронен хъб, чрез който да се осигуряват необходимите технологии за учители за дистанционно обучение. Но за началото на новата учебна година въпросният хъб няма да може да заработи.

Що се отнася до висшето образование, Вълчев подчерта, че съответното учебно заведение ще решава, но принципно ще се възприема подход на карантиниране при доказани случаи - т.е. и тук се посочва присъствено.

Учител - директор - регионално образователно управление - отворен телефон към МОН, може и към здравните власти - това е начинът според Вълчев да се сигнализира, ако има съмнение и доказателства, че в дадено учебно заведение не се спазват необходимите мерки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама