С деца на почивка - ето как да се подготвите


С деца на почивка - ето как да се подготвите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Да пътуваш и да почиваш с малко дете може да се окаже изключително сложно. Нещото, с което трябва да се въоръжите, е търпение. А ние ще ви помогнем с няколко съвета!

Преди да тръгнете

- Ако пътуването до морето ви отнема 5 часа, задължително предвидете още 2. С деата нищо не е сигурно. Ако детето ви се страхува от тъмното, а смятате да пътувате през нощта, за всеки случай му купете фенерче. Така, ако не заспи, ще може да се занимава с нещо и няма да плаче и пищи от страх.

- Тъй като децата сменят дрехите си със светкавични темпове, се погрижете да вземете повече бельо и чорапи, отколкото сте предвидили, защото тези две неща се цапат най-бързо.

- Погрижете се да защитите кожата на децата ви, независимо дали сте на море, или на планина. Най-добре да отидете в някоя аптека и да обясните къде отивате, за да ви дадат най-подходящите продукти, с които да предпазите хлапето си от комари, кърлежи, изгаряния и т.н.

- Ще бъде хубаво да накарате детето да се развълнува. Пуснете му филм или му прочетете нещо интересно за мястото, където отивате. Така детето ви с нетърпение ще очаква ваканцията и няма да се цупи, че няма да може да си играе с децата пред блока следващата седмица.

Пътуването

- Не спирайте колата, ако децата са щастливи. Без значение дали на вас ви се ходи до тоалетната, или ви се яде, продължавайте да карате, ако децата ви са кротки и щастливи и най-вече ако са заспали. Когато започнат да мрънкат, спрете и се погрижете да напълните резервоара с бензин, да си купите нещо за хапване и да отидете до тоалетната.

- „Купете на децата малки подаръчета и ги опаковайте. По време на пътуването, особено ако то е дълго, им давайте по едно на всеки час или два. На тях ще им е интересно не само да си играят с новата придобивка, но и самото й разопаковане. По този начин детето ще е заето през по-голямата част от пътуването.“, съветва Линда Крамър, която има блог, наречен “Travel with children” („Пътуване с деца“).

- Купете любимите неща за хапване на малчугана, за да може, ако се вкисне, да му дадете да похапне. Ще се изненадате как малко шоколад може да оправи настриението на всяко дете.

- Ако пътувате със самолет, е доста по-сложно - тъй като има много ходене, обуйте на детето най-удобните му обувки (в никакъв случай да не са отворени!) - ако детето ви е по-малко, просто го гушнете и го носете; вземете резервни дрешки- децата често разливат неща по себе си, а няма да е приятно през целия полет детето ви да стои с мокра блузка; вземете за детето всякакви забавления, за които може да се сетите- книжки за оцветяване, карти… Като цяло препоръчваме пътуването с кола, защото, дори и да е по-дълго, ако нещо стане, винаги може да спрете и да слезете, докато в самолета това няма как да стане. Друг фактор са и хората - в самолета винаги има някой, който ще дойде да ви направи забележка, че детето ви е прекалено шумно.

Същинската почивка

- Едно от най-важните неща и да се съобразите с времето, в което детето ви е свикнало да спи. Планирайте всички неща, които искате да правите, съобразявайки се с него. Защото ако на детето ви му се спи, нито то ще се забавлява, нито вие.

- Ако ще вечеряте в ресторант, вечеряйте по-рано. Според специалисти, ако вечеряте към 5 часа - така хем ще избегнете навалиците, хем храната ви ще стане готова по-бързо. Задължително се погрижете да платите сметката, когато донесат храната.

- Ако сте на мора, то със сигурност ще срещнете един проблем- детето ви няма да иска да излезе от водата. Нормалното време, в което да го оставите да се "плацика“, е около 30 минути. Постарайте се да направите излизането също толкова интересно- пясъчните занимания са доста интересни- направете замък, оставете детето да ви зарие, събирайте мидички, изкопайте голяма дупка и я напълнете с вода. Предупредете детето, че ще трябва да излиза, 5-10 минути преди самото излизане - така то ще се настрои психически. Покажете твърдост- дори и да се опитва да преговаря за още 5 минути, не отстъпвайте до безкрай.

- Ако детето е стояло на слънце прекалено дълго, трябва да го накарате да постои под чадъра, което понякога си е направо непосилно. Използвайте трика с малкото подаръче, който споменахме по-нагоре. Или измислете някакви игри със състезателен елемент - децата ще искат да спечелят на всяка цена и ще забравят за всичко друго.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама