Ситуацията в училищата от 22 октомври: Къде ще се носят маски


Ситуацията в училищата от 22 октомври: Къде ще се носят маски
Снимка: iStock/Guliver

След като вчера стана ясно, че от утре, 22 октомври, става задължително носенето на маски на открито, днес Красимир Вълчев, министър на образованието, обясни каква ще е ситуацията в училищата.

"Няма да се изискват маски в клас, различното ще бъде на двора, ако се смесват паралелките", категоричен беше той пред btv.

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

"Запазваме модела на невзаимодействие между паралелките в училище. Това, което наричаме пашкули, балончета. Така че да може да се осъществява ефективен обучителен процес. Позитивното е това, че не се изисква носене на маски вътре в класната стая по време на учебните занятия. Позитивното е, че ако има едно заразено дете или учител, се карантинира цялата паралелка, т.е. негативното е големият брой карантинирани. Общият брой ще падне малко заради намаляването на карантината от 14 на 10 дни. Към днешна дата имаме 8,5 на 1000 ученици и учители, които са под карантина и не учат в системата. Една голяма част от тях не са по линия на цели паралелки, а по линия на индивидуално взаимодействие със заразени извън училище. Дори такива със взаимодействие в семейството, близки.", обяви той.

"В момента процентът на заразените ученици е 6-7 пъти по-малък от този за населението - средните стойности", каза още Вълчев. 1:10 е съотношението заразени учители и ученици. 300 са положителните проби на ученици към днешна дата и 293 на учители. Учениците и децата в детските градини, които са заразени, са 10 пъти повече от учителите. Еднакъв брой, но едните са 10 пъти повече, което означава, че учениците по-рядко проявяват симптоми от учителите. При учителите е по-висок от процента заразени в страната, но е средния за хора, които са в ежедневно взаимодействие за България", каза още той.

ОТГОВОРИ НА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ВЪПРОСИ ОТНОСНО COVID-19 И УЧИЛИЩАТА

Мерките в училище остават същите

"Различното ще бъде на двора. Маски ще има само ако се смесват паралелките, когато, например, децата чакат родителите си на двора и играят по между си различни паралелки. И сега наблюденията са, че като че ли най-често на двора има неспазване за правилото на несмесване и взаимодействие между паралелките", обясни министър Вълчев.

"Категоричното ни намерение е да имаме максимум присъствено обучение. Динамична е ситуацията, но следим във всяко училище и област стойностите. Решенията ще се взимат локално, както и преди беше по време на грипните ваканции. Има прагови стойности. За съжаление, има области, които са в червено и ще се оцветят в червено. Там е най-тревожна ситуацията", отново потвърди Вълчев.

Праговите стойности, при които ще се затваря цяло училище: "Това, което е изпратил министърът на здравеопазването като указание към РЗИ-тата по места е прагови стойности от 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грипоподобни симптоми, да преминат към дистанционно обучение. Много често не може да се случи за един - два дни тестването, затова мярката има и превантивен характер, т.е. не е задължително това да са ученици и учители болни с COVID-19. Факт е, че когато сезонните грипни вируси се натрупат с коронавируса, ситуацията ще стане още по-сложна и затова е избрано това правило", заяви министърът.

"Принципът на преминаване към дистанционно обучение в училищата ще бъде - най-малките последни", обясни алгоритъма образователният министър Красимир Вълчев.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама