Стартира Viber бот срещу домашното насилие в България


Стартира Viber бот срещу домашното насилие в България
Снимка: iStcok/Guliver

Фондация "Бъдеще перфектно" разработи бот във Viber за борба срещу домашното насилие в България на име "Силна". Абонатите на чатбота могат да се осведомят за своите права, в случай че пострадат от насилие, какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община.

"Силна" предоставя бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна закрила.

Чатботът може да бъде открит на адрес: chats.viber.com/silna или като се потърси „Силна”втърсачката на Viber за Android, iOS или десктоп.


"Силна" предоставя и образователни материали за цикъла и формите на насилие,каква отговорност носи извършителя и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от COVID-19. Преписките по сигнали за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличили двойно през 2021 г. спрямо 2019 г., преди началото на пандемията, по данни на Софийската районна прокуратура. Трикратно се е увеличил и броят на досъдебните производства, наблюдавани и решени от Софийската районна прокуратура през първите 6 месеца от 2021 г. в сравнение със същия период на 2019 г.

Сигналите за домашно насилие са достигнали до 80 на ден в първите два месеца след‚ въвеждането на противоепидемичните мерки на 13 март 2020 г., по данни на Българския център за нестопанско право.

"Далеч не всички случаи на домашно насилие се докладват на органите на реда или това се случва едва когато има опасност за здравето и живота на пострадалите. Затова целим да помогнем на повече жени да защитят себе си преди да им се наложи да звънят на телефон 112. "Силна" образова жените за техните права и им вдъхва кураж, че могат да променят живота си към по-добро. Някои от тях се притесняват да разговарят със свои близки или да потърсят помощ по телефона. Тъй като ботът "Силна" е наличен денонощно във Viber, той представлява един дискретен канал за информация и комуникация", посочва Андриан Георгиев, учредител на фондация "Бъдеще перфектно".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама