Съвети при избора на зехтин


Съвети при избора на зехтин
Снимка: iStock/Guliver

Все повече домакинства в България редовно използват зехтин при приготвянето на салати и ястия.

Когато той е студено пресован, той притежава всички качества на функционална храна, което означава, че е богат на полезни и предпазващи организма свойства.

Ето и 6 съвета как да изберете хубав зехтин:

1. Киселинност на зехтина

Най-важният фактор за определянето на зехтина дали е Extra Virgin, Virgin, Помас или рафиниран е неговата киселинност. При студено пресованият (Extra Virgin) тя не трябва да превишава 1%, като за най-свеж и лек вкус е препоръчително тя да е до 0.8%. При Virgin зехтина не трябва да превишава 2%. Ако искате да се насладите на истинските вкусови качества на течното злато, не взимайте помас, рафиниран или смес. Рафинираният и помас се правят с химическа екстракция и рафиниране, като помас се извлича от маслиновото кюспе. Ако искате ненатрапчив вкус следете да е с възможно най-ниската киселинност - 0.1-0.2%. Тези зехтини са по-скъпи, но си заслужават парите.

2. Ясен географски регион

Преди да си закупите зехтин проверявайте от кой регион е. Това е вид гаранция за неговото качество. Интересно е, че държави като Холандия също “произвеждат” зехтин, но в действителност те го изкупуват от Гърция, Испания и Италия и го бутилират в Холандия, като не посочват от къде са маслините. За да сте сигурни може да избирате само зехтини с ясно обозначени региони. По регионите също така може да се ориентирате и за вкусовите качества на продукта - дали е по-лек или по-тежък. Характерно за испанските и италианските зехтини е техният тежък и натрапчив вкус с горчив послевкус, а за критските - лек и ненатрапчив (разбира се, има и изключения). В комбинация с киселинността, можете да обогатите представата си за продукта преди да сте го закупили.

3. Не купувайте зехтин в пластмасови опаковки

Зехтинът трябва да е в метална или тъмна стъклена бутилка. Имайте предвид, че металната опаковка предпазва най-дълго продукта. Ако е стъклена опаковката, защо да е тъмна? Защото светлината “убива” зехтина. Ако все пак имате зехтин в прозрачна бутилка, то го дръжте на тъмно място (шкаф).

4. Проверете сорта маслини

Както при вината, така и в зехтините е изключително важно от какво е направен зехтина. Липсата на такава информация може само да ви накара да се съмнявате в неговото качество.

5. Цвят на зехтина

Ако имате възможност да проверите цвета на зехтина преди да си го закупите, то трябва да знаете, че кафявият цвят е недопустим. Продуктът трябва да е със зелен или златист цвят.

6. Проверка дали е истински 

Ако вече сте го купили, може да проверите дали е истински по един много лесен начин. 

Изсипете 1/2 чаена чаша от него в стъклен буркан и го приберете във фризера. Ако зехтинът НЕ замръзне на момента или в рамките на една седмица, е много вероятно той да е фалшив или подправен.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама